03 Μαΐου 2011

Αφγανιστάν: Αφγανός αξιωματούχος υποστηρίζει ότι Αφγανοί πράκτορες υπέδειξαν στις ΗΠΑ το σπίτι του Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν

http://www.inewscatcher.com/timages/2f8b069962fbd3eead1478135f8352c4.jpgAφγανοί κατάσκοποι ήταν αυτοί που υπέδειξαν στους Αμερικανούς το "ύποπτο", όπως το θεωρούσαν, σπίτι, στο οποίο σκοτώθηκε τελικά ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, υποστήριξε σήμερα ένας αξιωματούχος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NDS) του Αφγανιστάν.

"Το σπίτι όπου σκοτώθηκε ο Μπιν Λάντεν είχε υποδειχθεί για πρώτη φορά από τις αφγανικές υπηρεσίες πληροφοριών", υποστήριξε ο αξιωματούχος αυτός, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Διευκρίνισε πάντως ότι οι Αφγανοί πράκτορες δεν είχαν υποψιαστεί ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα θα μπορούσε να διαμένει στο συγκεκριμένο σπίτι.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι πράκτορες, που δρούσαν από τον προσφυγικό καταυλισμό του Χαριπούρ, κοντά στην πόλη Αμποταμπάν, είχαν παρατηρήσει "ύποπτες κινήσεις γύρω από το σπίτι". "Το θέσαμε υπό παρακολούθηση, γεγονός που μας οδήγησε να πιστέψουμε ότι μπορεί να κρύβονταν εκεί υψηλόβαθμα στελέχη τρομοκρατικής οργάνωσης. Αρχικά νομίζαμε ότι στο σπίτι ζούσε ο Μαουλάουι Άμπντουλ Καμπίρ", ένας από τους ηγέτες των Αφγανών Ταλιμπάν", πρόσθεσε.

Τον περασμένο Αύγουστο, η υπηρεσία "μοιράστηκε αυτήν την πληροφορία με τους Αμερικανούς που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον". Οι Αφγανοί πάντως δεν ενεπλάκησαν στη συνέχιση της έρευνας ή στην επιχείρηση των Αμερικανών.

Η Ουάσινγκτον έχει ανακοινώσει ότι το σπίτι εντοπίστηκε τον Αύγουστο, αφού το 2007 είχαν αναγνωρίσει έναν από τους "αγγελιαφόρους" του Μπιν Λάντεν και ακολουθούσαν υπομονετικά τα ίχνη του.