03 Μαΐου 2011

Αναβλήθηκε η φυλάκιση του πρώην προέδρου Κατσάβ μετά από σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01369/MosheKatsav_1369427c.jpgΤο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε, σήμερα, να αλλάξει την ημερομηνία μετά από την οποία ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μοσέ Κατσάβ, πρέπει να εγκλειστεί στη φυλακή και να εκτίσει ποινή που του επιβλήθηκε "για σεξουαλική παρενόχληση και βιασμούς", ανέφερε σήμερα στο Τελ Αβίβ νομική πηγή.

Η απόφαση εκδόθηκε την 22α Μαρτίου και προβλέπει ότι ο Κατσάβ πρέπει να εκτίσει ποινή κάθειρξης "τουλάχιστον επτά ετών από την 8η τρέχοντος μηνός και μετά".

Πάντως τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανέφεραν σήμερα στην "προσωρινή" απόφασή τους ότι θα συνεδριάσουν ξανά την 11η Μαΐου.

Ο 65χρονος Κατσάβ υπηρέτησε ως υπουργός Τουρισμού. Η καταδικαστική απόφαση αναφέρει ότι με αυτήν την ιδιότητα παρενόχλησε σεξουαλικά τουλάχιστον δύο υφιστάμενές του κατά τη δεκαετία του 1990, διαπράττοντας το αδίκημα του βιασμού, με την έννοια που έχει στην ισραηλινή ποινική νομοθεσία.

Η συνολική ποινή σε βάρος του Κατσάβ είναι επτά έτη κάθειρξης, χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, καθώς και πρόστιμα 100 χιλιάδων σέκελ, δηλαδή περίπου 20 χιλιάδων ευρώ, καθώς και 25 χιλιάδων σέκελ (πέντε χιλιάδων ευρώ) --"ως ηθική αποζημίωση" των δύο γυναικών κατηγόρων. Έχει ακόμα καταδικαστεί σε "διετή φυλάκιση με αναστολή".