24 Μαΐου 2011

Παντού διαδηλώσεις... μόνο οι Έλληνες κάθονται στ' αυγά τους

Γαλλία: Καθημερινές συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους ισπανούς διαδηλωτές.

Εμπνευσμένοι από τις ισπανικές διαδηλώσεις και τις αραβικές εξεγέρσεις εκατοντάδες νεαροί Γάλλοι πραγματοποιούν συγκεντρώσεις εδώ και αρκετές ημέρες σε όλη τη χώρα διαμαρτυρόμενοι για τη λιτότητα και ζητώντας "πραγματική δημοκρατία", ενώ την Κυριακή προβλέπεται να πραγματοποιήσουν μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Βαστίλης στο Παρίσι.

Από την Παρασκευή 200 με 300 νεαροί συγκεντρώνονται κάθε ημέρα στην πλατεία της Βαστίλης, σύμβολο της Γαλλικής Επανάστασης, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους ισπανούς νέους, που πραγματοποιεί κινητοποιήσεις εδώ και μία εβδομάδα στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ της Μαδρίτης.

"Κινητοποιούμαστε σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους Ισπανούς, ακολουθώντας το παράδειγμά τους και για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπειά μας", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπενζαμίν Μπαλ της κολεκτίβας "Οι ανυπάκουοι", που διοργανώνει αυτή την εβδομάδα συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις (το Παρίσι, τη Νάντη, τη Λιόν, τη Μπορντό και το Μονπελιέ).

"Περιμένουμε δύο μεγάλα πράγματα: επαναπροσδιορισμό των δημοκρατικών κανόνων και ανακατανομή του πλούτου διότι ζούμε στην αβεβαιότητα", δήλωσε ο Μπαλ, 26 ετών, που κατοικεί σε νότιο προάστιο του Παρισιού.

Στη Γαλλία η ανεργία των νέων ανέρχεται στο 23%, έναντι 9% που είναι το ποσοστό για ολόκληρο τον πληθυσμό.

Στη Βαστίλη τα πανό γράφουν: "Ισπανική επανάσταση, λαέ της Ευρώπης ξεσηκώσου", "Επανάσταση", ή ακόμη "Αγανακτήστε", όπως είναι ο τίτλος του μπεστ σέλερ του γάλλου αντιστασιακού και διπλωμάτη Στέφαν Χέσελ, 93 ετών, το οποίο ενέπνευσε και τους "Αγανακτισμένους" (los indignados) της Πουέρτα δελ Σολ.

"Κι αν η Ευρώπη ζει με τη σειρά της μία άνοιξη, προάγγελος της οποίας είναι οι ισπανικές σκηνές;", αναρωτιόταν σήμερα η γαλλική εφημερίδα Lib?ration, που αφιέρωσε την πρώτη σελίδα της στο ισπανικό κίνημα. Ανάλογα σχόλια και από την εφημερίδα L' Humanit?, σύμφωνα με την οποία "οι Ισπανοί (...) δείχνουν το δρόμο της εξέγερσης".