03 Μαΐου 2011

ΕΕ: η πρεσβεία της Ουγγαρίας αποκλειστική εκπρόσωπος της ΕΕ στην Τρίπολη

http://www.dotspress.com/wp-content/uploads/2011/03/eu-sanctions-libya-300x195.jpgΣε εκκένωση των πρεσβειών τους από την Τρίπολη οδηγήθηκαν οι περισσότερες χώρες, μετά από τον ΝΑΤΟϊκό βομβαρδισμό κατά της οικογένειας Καντάφι, που άφησε πίσω του νεκρούς τον ένα γιό και τρία εγγόνια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας euractiv, μόνον η πρεσβεία της προεδρεύουσας Ουγγαρίας εξακολουθεί να λειτουργεί και να αποτελεί τον πόλο ενημέρωσης της ΕΕ, για όσα συμβαίνουν στη χώρα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, την επομένη της ΝΑΤΟϊκής επίθεσης στην Τρίπολη απεχώρησε το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών, ενώ (τελευταίες) εκκένωσαν τις πρεσβείες τους η Βρετανία και η Ιταλία. Η Ουγγαρία (αν και μέλος του ΝΑΤΟ), εξαιτίας της ιδιότητας της προεδρεύουσας χώρας δεν λαμβάνει μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις αεροπορικού αποκλεισμού της Λιβύης και άρα, έχει αποφύγει να είναι στο άμεσο στόχαστρο των καθεστωτικών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι η ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση εναντίον της οικογένειας Καντάφι ξεσήκωσε την οργή του κόσμου που διάκειται φιλικά στον Λίβυο ηγέτη, η οποία εκφράσθηκε με επιθέσεις και βανδαλισμούς στα κτίρια των ξένων πρεσβειών.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και οφείλουμε ευγνωμοσύνη στην Προεδρεία της Ουγγαρίας για το έργο που προσφέρει» τόνισε η Μάγια Κότσιαντσιτς, εκπρόσωπος της βαρώνης Άστον, σημειώνοντας πως επίσης η ΕΕ συλλέγει πληροφορίες για την κατάσταση στη χώρα «από πολλές και διαφορετικές πηγές».

Η σημαία της ΕΕ επομένως κυματίζει σήμερα στην Τρίπολη μόνον από τον ιστό της πρεσβείας της Ουγγαρίας, ενώ (σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες) στη Λιβυκή πρωτεύουσα έχουν διατηρήσει τις διπλωματικές τους αποστολές η Κίνα, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Λευκορωσία, η Σερβία, η Κούβα κι η Βενεζουέλα, καθώς και πολλές αφρικανικές χώρες.