03 Μαΐου 2011

Βουλγαρία-Ρουμανία - Ψηφίστηκε από Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκθεση για τη διεύρυνση του χώρου Σένγκεν

http://www.auswaertiges-amt.de/cae/servlet/contentblob/331730/thumbnail/14187/SchengenKarte.pngΗ Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε χθες με 33 ψήφους υπέρ και τρεις κατά, την έκθεση του ευρωβουλευτή Κάρλος Κοέλο, στην οποία αποτιμάται η ετοιμότητα των δύο χωρών να ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν.

Η Επιτροπή, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, απέρριψε τις προτάσεις να μην οριστεί εντός του 2011 ημερομηνία για την είσοδο των δύο χωρών στο χώρο Σένγκεν.

Σύμφωνα με τηΝ προβλεπόμενη διαδικασία, η έκθεση θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα συνεδριάσει στις αρχές Ιουνίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει την έκθεση και στη συνέχεια το θέμα θα συμπεριληφθεί στην ατζέντα του Συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που θα λάβει την οριστική απόφαση. Οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών θα συνεδριάσουν επίσης τον Ιούνιο.

Στη διάρκεια της συζήτησης πρότασης 13 χωρών, που ζητούν την αλλαγή των κριτηρίων για τη διεύρυνση του χώρου Σένγκεν μονομερώς από το Συμβούλιο, οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών και Εσωτερικών Υποθέσεων τόνισαν ότι αυτό θα απομόνωνε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την υιοθέτηση σημαντικών πολιτικών αποφάσεων.

Οι ευρωβουλευτές σημείωσαν ότι οι αλλαγές και οι προσθήκες στις απαιτήσεις συνεπάγονται εφαρμογή άλλων κριτηρίων για τις χώρες που έχουν ήδη ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν και άλλων για τις χώρες που ζητούν να ενταχθούν.

Ο κ. Κοέλο πρότεινε τη δημιουργία μηχανισμού που θα ελέγχει την εφαρμογή του κεκτημένου του Σένγκεν στα κράτη - μέλη που είναι ήδη εντός του χώρου Σένγκεν.

Στις 12 Απριλίου, όταν η Επιτροπή συζήτησε την έκθεσή του, ο κ. Κοέλο είχε τονίσει ότι σε ορισμένους τομείς οι δύο χώρες είναι καλύτερα προετοιμασμένες και από κράτη της ζώνης Σένγκεν.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, με δήλωσή του ευχαρίστησε την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τόνισε ότι πρόκειται για αναγνώριση των προσπαθειών της κυβέρνησής του.

Το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε την υιοθέτηση της έκθεσης του ευρωβουλευτή Κάρλος Κοέλο από την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισημαίνοντας ότι επιβεβαιώθηκε η εποικοδομητική και βοηθητική στάση της Επιτροπής και αναγνωρίστηκαν οι προσπάθειες της χώρας για την είσοδο στο χώρο Σένγκεν.