26 Μαΐου 2011

Η Κίνα ενδιαφέρεται για την αγορά ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δήλωσε ο επικεφαλής του Ταμείου Κλάους Ρέγκλινγκ

Η Κίνα ενδιαφέρεται για την αγορά ομολόγων που θα εκδώσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) για τη χρηματοδότηση της Πορτογαλίας, δήλωσε ο επικεφαλής του Ταμείου κ. Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους ότι το Πεκίνο "σαφώς ενδιαφέρεται" για την πρώτη δημοπρασία 10ετών ομολόγων ύψους 3 δις. ευρώ έως 5 δις. ευρώ που θα κάνει το Ταμείο για τη χρηματοδότηση της Πορτογαλίας στα μέσα Ιουνίου και ότι αναμένει πως η Κίνα θα είναι μεταξύ των αγοραστών τους.

Ο κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι το έντονο ενδιαφέρον από την Ασία και άλλους διεθνείς επενδυτές υποδηλώνει την ανανέωση της εμπιστοσύνης στο μέλλον του ευρώ, αλλά παραδέχθηκε ότι το κύριο κίνητρο των Ασιατών επενδυτών είναι η αναζήτηση νέων ασφαλών επενδύσεων για να τοποθετήσουν τα αυξανόμενα ταμειακά αποθέματά τους.

"Η Ασία είναι μία περιοχή που έχει χρήματα για να επενδύσει στον υπόλοιπο κόσμο", είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας: "Δεν θέλουν να πάνε μόνο σε ένα νόμισμα. Δεν θέλουν να πάνε μόνο σε μία κατηγορία επενδύσεων… Κοιτάζουν σε εμάς και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι καλό να διαφοροποιήσουν τις τοποθετήσεις τους".

Οι δηλώσεις του κ. Ρέγκλινγκ για το ενδιαφέρον αγοράς ομολόγων του ΕΤΧΣ από την Ασία έδωσε ώθηση σήμερα στο ευρώ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η ισοτιμία του ευρώ έφθασε στα 1,4179 δολάρια και ανατιμήθηκε έναντι των 11 από τα 16 νομίσματα των βασικότερων εμπορικών εταίρων της Ευρωζώνης.