23 Μαΐου 2011

Σκάστε και πληρώνετε μακάκες!

Στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν ήδη τα σενάρια των νέων μέτρων κάποια από τα οποία θα εφαρμοσθούν άμεσα προκειμένου να καλυφθεί η φετινή υστέρηση των εσόδων του προυπολογισμού. Τα μέτρα αυτά θα ανέρχονται σε 6 δισ. ευρώ. Ανάμεσα τους είναι και οι αλλαγές στη φορολογική κλιμακα που εξετάζεται να εφαρμοσθούν για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν φέτος και θα δηλωθούν το 2012 στην εφορία.

Σε ότι αφορά το αφορολόγητο ποσό εξετάζεται η μείωσή του από 12.000 ευρώ που είναι σήμερα για όλους τους φορολογούμενους να μειωθεί κάτω από τα 10.000 ευρώ. Οι αλλαγές στην κλίμακα θα επηρεάσουν ανάλογα και την παρακράτηση φόρου στους μισθούς. Επίσης εξετάζεται η επιβολή έκτακτης εισφοράς για ιδιοκτήτες ακινήτων υψηλής αξίας.

Μειώσεις εξετάζονται και στις δαπάνες που εκπίπτουν από το εισόδημα και αφορουν μεταξύ άλλων ιατρικά έξοδα των φορολογούμενων , ασφάλιστρα κτλ. Στόχος είναι αφενός να θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια, αφετέρου να αλλάξει ο τρόπος εκπτωσής τους. Δηλαδή, η δαπάνη να μην αφαιρείται στο συνολό της από το εισόδημα αλλά να εκπίπτει ένα ποσοστό της από το φόρο.