19 Μαΐου 2011

Παναγιωτόπουλος για τη Μέρα Μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

"Η 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, αναδεικνύει μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες της Παγκόσμιας Ιστορίας. Τα δραματικά και αποτρόπαια γεγονότα, που δρομολογήθηκαν το 1919, με την άφιξη του Μουσταφά Κεμάλ στην Σαμψούντα του Πόντου, αλλά και τα όσα προηγήθηκαν, με αθώα θύματα τους Έλληνες Ποντίους και με θύτη τον ακραίο Τουρκικό Εθνικισμό, είναι καταγεγραμμένα και γνωστά.

Όπως είναι καταγεγραμμένη και η προκλητική και επίμονη άρνηση του σύγχρονου Τουρκικού Κράτους να αποδεχθεί την Ιστορική ευθύνη και να αναγνωρίσει την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο Ελληνικός λαός επιδιώκει -διαχρονικά-σχέσεις καλής γειτονίας, φιλίας και συνεργασίας με τον λαό της Τουρκίας.

Αλλά η φιλία αυτή για να είναι στέρεα και αποδοτική και να έχει διάρκεια, πρέπει να είναι ειλικρινής και από τις δυο πλευρές και να βασίζεται, εκτός των άλλων, στον σεβασμό των ιστορικών βιωμάτων και στην παραδοχή των ιστορικών γεγονότων στις πραγματικές τους διαστάσεις.

Αποτελεί θετικό γεγονός ότι με την πάροδο του χρόνου πολλαπλασιάζονται στην Τουρκία οι φωνές ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, που ζητούν να αναγνωριστεί από το Τουρκικό Κράτος η Γενοκτονία των Ποντίων, αλλά και των Αρμενίων.

Τα θετικά όμως αυτά μηνύματα προσκρούουν στην αδιαλλαξία και στην κατηγορηματική άρνηση των κρατικών μηχανισμών εξουσίας να παραδεχθούν τα ιστορικά αυτά δεδομένα, με άμεση συνέπεια η σύγχρονη Τουρκία να δείχνει, σε μία ακόμη περίπτωση, ότι αποκλίνει προς το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, αντί να συγκλίνει προς αυτό.

Η θυσία του Ποντιακού Ελληνισμού , οι σκληροί πατριωτικοί αγώνες του για να διαφυλάξει τις εστίες του και τον πολιτισμό του, οι περιπέτειές του κατά την διάρκεια της προσφυγιάς και οι άοκνες και δημιουργικές του προσπάθειες για να στεριώσει όπου βρέθηκε μετά τους διωγμούς, προσθέτουν ένδοξες σελίδες και τιμούν την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους.

Η 19η Μαΐου, όπως ορίζει και η ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, είναι η Hμέρα που συμβολίζει την κορύφωση της τιμής αυτής".