31 Μαΐου 2011

Αλεξανδρούπολη: Αντιδράσεις κατοίκων και τοπικών φορέων στον Έβρο για τα κέντρα φιλοξενίας λαθραίων

Αντιδράσεις μεταξύ των κατοίκων και των τοπικών φορέων προκαλεί στον Έβρο η υπόθεση της εγκατάστασης και λειτουργίας κέντρων φιλοξενίας μη νόμιμων μεταναστών στην περιοχή. Μάλιστα, για μεθαύριο, Πέμπτη, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Διδυμότειχο για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για την αντιμετώπιση του μείζονος θέματος των μη νόμιμων μεταναστών στη χώρα μας, στο νομό Έβρου αναμένεται να υπάρχουν συνολικά τρία κέντρα, μαζί και με το υπάρχον του Φυλακίου στο Δήμο Νέας Ορεστιάδας.

Ειδικότερα, στην Ορεστιάδα εξετάζεται πρόταση ιδιώτη, με στόχο τη δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου σε παλιό εργοστάσιο, όπου θα συστεγάζονται Υπηρεσία Ασύλου, Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, Διοίκηση της δύναμης Frontex, οι υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ορεστιάδας, ενώ ένα ακόμη κέντρο κράτησης θα δημιουργηθεί στο χωριό Καρωτή του Διδυμοτείχου, σε εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο.

Οι ανωτέρω πληροφορίες προκάλεσαν την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας του Διδυμοτείχου, που θέλησε να στείλει μήνυμα ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την εγκατάσταση των παράνομων μεταναστών στην περιοχή. Παράλληλα, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Παρασκευάς Πατσουρίδης, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη των φορέων προκειμένου να δρομολογηθούν συντονισμένες αντιδράσεις για την ανάκληση της απόφασης.

Οι δήμαρχοι του ακριτικού νομού, που συνήλθαν εκ νέου πρόσφατα, στο Σουφλί, αποφάσισαν να στείλουν επιστολή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, στην οποία αναφέρουν: "Ως εκφραστές της τοπικής κοινωνίας αρνούμαστε την επιλογή του Έβρου και της Θράκης για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και κράτησης λαθρομεταναστών. Αρκετά βάρη σηκώσαμε ο θρακιώτικος λαός, δεν θα σηκώσουμε και αυτό το πρόβλημα. Αντίθετη απόφαση της κυβέρνησης θα προκαλέσει την ολομέτωπη σύγκρουσή της με το λαό του Έβρου και γενικότερα της Θράκης, γιατί ο τόπος μας δεν αντέχει άλλο την υποβάθμιση του".

Παράλληλα, αποφάσισαν να προσκαλέσουν τον αρμόδιο υπουργό, Χρήστο Παπουτσή, να επισκεφθεί την περιοχή και να συζητήσει το όλο θέμα με την τοπική κοινωνία.

Στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής έχει ταχθεί και το περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "ο βόρειος Έβρος δεν πρέπει να στιγματιστεί με τέτοιες συμπεριφορές και δεν πρόκειται να γίνουν στρατόπεδα συγκέντρωσης λαθρομεταναστών, καθώς άλλη είναι η φιλοσοφία και το σκεπτικό μας για την περιοχή".

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο Γιώργος Παυλίδης σημειώνει πως "η ασφάλεια των πολιτών, η ελευθερία κινήσεως, η περιουσία, η συνολική εικόνα της περιοχής είναι έρμαιο των μεταναστευτικών ρευμάτων και εντάσεων".

Οι διαμαρτυρίες για τις προτεινόμενες λύσεις για το μεταναστευτικό εξαπλώνονται από άκρη σε άκρη του νομού Έβρου, καθώς οι κάτοικοι εμφανίζονται αγανακτισμένοι από την κατάσταση και φοβούνται πως με την εγκατάσταση των κέντρων αυτών ίσως υπάρξουν φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας, όμοια με αυτά που ζουν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, σε μια φιλήσυχη περιοχή, όπως ο ακριτικός Έβρος.

Δεν είναι όμως μόνο οι κάτοικοι του βορείου τμήματος του νομού που διαμαρτύρονται. Η φημολογία περί εγκατάστασης πλωτών κέντρων στην Αλεξανδρούπολη, είχε οδηγήσει τον δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη να απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση να αναστείλει κάθε διαδικασία για την έλευση των πλωτών στρατοπέδων, καλώντας να ανακληθεί κάθε απόφαση.

Αλλά και ο φράχτης 12 χιλιομέτρων που αναμένεται να κατασκευαστεί στην περιοχή του κάμπου της Βύσσας που αποτελεί και ένα από τα κύρια σημεία εισόδου των λαθρομεταναστών στη χώρα μας, είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, αφού πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι δεν είναι η λύση στο πρόβλημα.

Αφουγκραζόμενοι τη βούληση των τοπικών κοινωνιών, οι δήμοι του Έβρου στο σύνολο τους έχουν προχωρήσει σε ανακοινώσεις και ψηφίσματα αντίθεσης με τη δημιουργία στρατοπέδων κράτησης λαθρομεταναστών.

Ο δήμος Ορεστιάδας, το δημοτικό συμβούλιο και η κοινωνία της πόλης είχαν εκφράσει την αντίθεση τους στα στρατόπεδα, τάχθηκαν όμως υπέρ της δημιουργίας φράχτη, για την ανακοπή της εισόδου των λαθρομεταναστών.

Ζήτησαν παράλληλα ανάπτυξη που δικαιούται η περιοχή "μια και το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα το κάναμε στο ακέραιο, όταν υπογράφτηκε η συνθήκη της Λωζάνης".

Μέχρι στιγμής, η κορυφαία εκδήλωση αντίδρασης των κατοίκων του βορείου Έβρου ήταν το Φεβρουάριο, όταν εκατοντάδες πολίτες και εκπρόσωποι φορέων, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το δημαρχείο της Ορεστιάδας και διατράνωσαν την αντίθεση τους στα σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με την επίλυση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης . Η διαμαρτυρία στρεφόταν κυρίως στη χρησιμοποίηση παλιού εργοστασίου στον ιστό της πόλης, για δημιουργία πολυδύναμου κέντρο, ισχυριζόμενοι ότι θα διώξει κάθε επενδυτή από την περιοχή και θα υποβαθμίσει την πόλη. Την κινητοποίηση είχε διοργανώσει η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ορεστιάδας.

Οι δήμαρχοι του Έβρου ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις, καθώς θεωρούν ότι η κυβέρνηση με την απόφαση για την ίδρυση των κέντρων μεταναστών, αναστέλλει κάθε αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής και υποβαθμίζει τον ακριτικό νομό.

Επιπλέον, όπως δήλωσε και ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Παρασκευάς Πατσουρίδης, εκφράζονται φόβοι ότι η πολιτεία με την κίνηση της αυτή, θα μεταφέρει ουσιαστικά το πρόβλημα που υφίστανται σήμερα οι κάτοικοι της Αθήνας και κυρίως του κέντρου, στην περιφέρεια και σε μια περιοχή που προσπαθεί να ορθοποδήσει.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σουφλίου, Ευάγγελος Πουλιλιός, προειδοποίησε πως "δεν θα επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση να γίνουν τα στρατόπεδα λαθρομεταναστών και οι κινητοποιήσεις, θα είναι μαζικές και δυναμικές".