15 Μαΐου 2011

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσω του Υπουργείου Παιδείας, έδωσε ένα ακόμη χτύπημα στην εκπαίδευση και πιο συγκεκριμένα στο ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ.

Έθεσε εκτός μηχανογραφικού δελτίου για τα ΤΕΙ το τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας και το τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας που λειτουργούν στο Ηράκλειο.

Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση του μνημονίου άρχισε να εφαρμόζει τον «Καλλικράτη» και στην ανώτατη εκπαίδευση, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας.

Η απόφαση αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί το λιγότερο ως απαράδεκτη, καθώς πριν ληφθεί, δεν υπήρξε καμία ενέργεια για την αποφυγή της, ούτε καμία προσπάθεια για την βελτίωση των τμημάτων και των αντικειμένων τους, για την επίλυση των όποιων προβλημάτων υπήρχαν.

Για τον λόγο αυτό θα θέλαμε να μάθουμε ποιός εισηγήθηκε την κατάργηση των δύο τμημάτων στο Ηράκλειο, τι ακριβώς θα γίνει με τους υπάρχοντες σπουδαστές, οι οποίοι δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για το θέμα και ποιοί ήταν οι σοβαροί λόγοι για τους οποίους έπρεπε να τεθούν εκτός μηχανογραφικού δελτίου τα εν λόγω τμήματα. Ο χρόνος που ελήφθη και ο τρόπος με τον οποίο ανακοινώθηκε η απόφαση του υπουργείου Παιδείας, για την κατάργηση των δύο τμημάτων, δεν πείθουν ότι προηγήθηκε η απαιτούμενη μελέτη για μια τόσο σοβαρή απόφαση με σημαντικές εκπαιδευτικές και αναπτυξιακές διαστάσεις. Όσο λανθασμένη κι αν ήταν η αλόγιστη διασπορά διαφόρων τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για την ψηφοθηρική εκμετάλλευση των περιοχών, άλλο τόσο είναι και η κατάργησή τους, έχοντας δε ως δικαιολογία την ελάχιστη προσέλευση σπουδαστών και την εξοικονόμηση πόρων, την στιγμή που δεν έχει παρθεί παρόμοια απόφαση για άλλα τμήματα τα οποία μάλιστα αποτελούν παραρτήματα και έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος.

Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό, πώς το 2006 υπήρξε μια προσπάθεια για την αλλαγή του προγράμματος σπουδών του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων καθώς και του τίτλου, προκειμένου να συμβαδίζει με τα διεθνή πανεπιστήμια και πρότυπα. Η πρόταση αυτή βεβαίως έπεσε στο κενό καθώς βρήκε πολλούς αντιπάλους απ’ την τότε διοίκηση του τμήματος, επειδή θεώρησαν πώς δεν θα τους «βόλευαν» οι αλλαγές, διότι κινδύνευαν οι θέσεις τους, έτσι προτίμησαν να βρεθεί το τμήμα στο σημερινό αδιέξοδο.

Θα θέλαμε να πάρει άμεσα θέση η διοίκηση της σχολής και να αναλάβουν τις ευθύνες τους όσοι είχαν αντιδράσει το 2006 στις αλλαγές που είχαν προταθεί τότε για να μην καταλήξει το τμήμα των Τουριστικών Επιχειρήσεων στην θέση που δυστυχώς βρίσκεται σήμερα.

Καλό θα ήταν να μας ενημερώσει πληρέστερα για το θέμα η κα Υπουργός και ας προσπαθήσει να διαφυλάξει την δημόσια παιδεία λίγο περισσότερο απ' το να προσπαθεί να προετοιμάσει την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ.

Πρ. Υπεύθυνος ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΣΔΟ,

Μιχαλόπουλος Μάνος

http://openpress-gr.blogspot.com/2011/05/blog-post_14.html