15 Μαΐου 2011

Eurostat: 13 νομισματικά swaps έκανε η Ελλάδα με την Goldman το 2001

Η Ελλάδα έκλεισε 13 εξω-χρηματιστηριακά συμβόλαια παραγώγων προϊόντων με την Goldman Sachs Group, σε μεταβιβάσεις που έγιναν το 2001 και είχαν στόχο την απόκρυψη του πραγματικού μεγέθους του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

Τα συμβόλαια αφορούσαν ανταλλαγές ποικίλων νομισμάτων (κυρίως ιαπωνικών γεν) σε ευρώ και ένα αφορούσε swap δολαρίων έναντι ελβετικών φράγκων.

Το μέγεθος που πιστώθηκε μέσω των swaps επρόκειτο να αποπληρωθεί με interest-rate swap (επιτοκιακό ανταλλάξιμο προϊόν), το οποίο θα «άνοιγε» τις πληρωμές έως το 2019, ανακοίνωσε η Eurostat σε έκθεση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της.

Το 2005, η διάρκεια επεκτάθηκε έως το 2037. Η αναδιάρθρωση των swaps διέσπειρε το κόστος σε μεγαλύτερη χρονική περίοδο, δημιουργώντας αύξηση στις υποχρεώσεις και τα μεγέθη των χρεών, αναφέρει η Eurostat.

Οι επανειλημμένες αναθεωρήσεις των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, που ξεκίνησαν το 2009, προκάλεσαν εκτίναξη στο κόστος δανεισμού που έχει φέρει την χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας κι έχει προκαλέσει κρίση σε όλη την ευρωζώνη.

Η χρήση των εξω-χρηματιστηριακών swaps, τα οποία η Ελλάδα δεν είχε δηλώσει στο παρελθόν τα μεγέθη ως χρέος, επέτρεψαν στην χώρα να αυξήσει τον δανεισμό της κατά 5,3 δισ. ευρώ

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/639351/Article.aspx