Λίστα με κατάταξη δήμων ανάλογα με τα χρέη τους στις Τράπεζες αλλά και μέτρα τύπου Μνημονίου για τους υπερχρεωμένους δήμους δημοσιοποίησε χθες το Υπουργείο Εσωτερικών. Στη λίστα με τους 58 δήμους που χρωστούν από 80-150% των εσόδων τους δεν περιλαμβάνεται ούτε ο Δήμος Θεσσαλονίκης αλλά ούτε και ο Δήμος Αθηναίων, ενώ στις κορυφαίες θέσεις είναι ο Δήμος Πειραιά!
Με τα στοιχεία αυτά, ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Ραγκούσης διαψεύδει κατηγορηματικά τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, που έως πρόσφατα μιλούσε για θηριώδη ελλείμματα, χαώδεις οφειλές και κίνδυνο χρεοκοπίας του Δήμου Θεσσαλονίκης! Ο νυν δήμαρχος είχε επιχειρήσει δεκάδες φορές να παρουσιάσει ως ανεδαφικά και ψευδή τα όσα έλεγε αλλά και τα στοιχεία που παρουσίαζε ο προηγούμενος δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Οι παραδοχές αυτές δικαιώνουν απόλυτα τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και την παράταξη της «Αναγέννησης» και αποδεικνύουν ότι τα τελευταία χρόνια υπήρχε μία σωστή διαχείριση στο Δήμο Θεσσαλονίκης, παρά τους τόνους λάσπης που δέχθηκαν τους τελευταίους μήνες από τους αβάσιμους ισχυρισμούς της «Ομάδας Μπουτάρη».
Η λίστα του Υπουργείου Εσωτερικών κατατάσσει τους δήμους σε κατηγορίες ανάλογα με τα ποσά που οφείλουν σε Τράπεζες, σε σχέση με τα έσοδά τους. Έτσι,24 δήμοι βρίσκονγται στο «κόκκινο» αφού χρωστούν πάνω από το 150% των εσόδων τους, 22 δήμοι βρίσκονται «στο κίτρινο» αφού χρωστούν από 120 έως το 150% των εσόδων τους, άλλοι 45 δήμοι βρίσκονται «στο πράσινο» με 80-100% των εσόδων τους.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης χρωστούσε το 40% των εσόδων του μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010. Ο νυν αντιδήμαρχος οικονομικών Χασδάι Καπόν έχει δηλώσει ότι χρωστά το 110%, κάτι που πρέπει να δερευνηθεί για το εάν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα ή εάν εντάσσεται στη γνωστή αβάσιμη μικροπολιτική προπαγάνδα της «Ομάδας Μπουτάρη».
Οι ευθύνες της κυβέρνησης
Ωστόσο, η στάση της κυβέρνησης να κουνά το δάκτυλο υποτιμητικά προς τους δημάρχους όλης της χώρας είναι υποκριτική. Τα σημαντικότερα οικονομικά προβλήματα όλων των δήμων της χώρας οφείλονται στο ότι η κυβέρνηση έχει περικόψει μέχρι και 40% τα κονδύλια προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οδηγώντας τους περισσότερους δημάρχους στην απόγνωση και το δημοτικό τους έργο σε συρρίκνωση. Εάν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδινε κανονικά τους πόρους τους οποίους προβλέπει ο Σύνταγμα και οι νόμοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τότε η κατάσταση θα ήταν δραματικά διαφορετική. Η αλήθεια είναι ότι ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκηση στην Πατρίδα μας έχει υποφέρει όσο κανείς από τη λιτότητα του Μνημονίου. Και οι οργανισμοί τους δεν είναι υπερχρεωμένοι, όπως η κυβέρνηση θέλει να τους παρουσιάσει. Όλοι οι δήμοι της χώρας, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η ΚΕΔΚΕ χρωστούν ποσό αντίστοιχο με το 20% του ελλείμματος του ΟΣΕ μόνο!!!
Άρα οι λειτουργοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα έχουν πάει πολύ καλύτερα ως διαχειριστές και επικεφαλής κρατικών μηχανισμών από ό,τι πολλοί υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς και λοιπά κυβερνητικά στελέχη…
http://ndthessaloniki.gr/?p=2070