09 Μαΐου 2011

Die Welt: Το Βερολίνο θέλει συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα σε νέο πακέτο για την Ελλάδα-Η Αθήνα ζητά διετή παράταση για μείωση ελλείμματος στο 3%

http://cs.unm.edu/~aaron/images/largeImages/dieWelt_md.jpgΗ γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα σε ενδεχόμενο νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt (Ντι Βελτ, 9.5.11).

Επιδίωξη του Βερολίνου είναι "η Αθήνα να διαπραγματευτεί με τους επενδυτές μία εθελοντική επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους", γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους. Συμπληρώνει ωστόσο ότι "το Βερολίνο με την ιδέα αυτή είναι σχετικά απομονωμένο στην Ευρώπη".

Στους κόλπους του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού της καγκελαρίου Μέρκελ "όλο και περισσότεροι διαπιστώνουν ότι υποχωρεί η διάθεση για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, είναι και σκεπτικοί, αν έχουν νόημα νέες υποσχέσεις περικοπών, όταν δεν έχουν υλοποιηθεί καν οι παλιές".

Η Ελλάδα εκτός από τη μείωση των επιτοκίων για τη βοήθεια επιδιώκει και χαλάρωση του συμφωνηθέντος προγράμματος λιτότητας, διότι επιβαρύνει υπερβολικά την ανάπτυξη της οικονομίας, γράφει η εφημερίδα Die Welt επικαλούμενη πηγές από τον κύκλο των διαπραγματευτών. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα "η Αθήνα ζητά παράταση δύο ετών για το στόχο μείωσης ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ", ο οποίος βάσει των συμφωνηθέντων πρέπει να υλοποιηθεί το 2014. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι απόψεις των Ευρωπαίων εταίρων επ΄αυτού είναι "άκρως διιστάμενες".