09 Μαΐου 2011

Έβαλντ Νοβότνι (EKT): Αδιανόητη η έξοδος μίας χώρας από την Ευρωζώνη

http://www.skai.gr/files/temp/9BE38158825CB93F34631F7428BFB57A.jpgΤο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας, Έβαλντ Νοβότνι, χαρακτήρισε "αδιανόητη από οικονομική και τεχνική άποψη" την έξοδο μίας χώρας από την Ευρωζώνη, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Σε σχόλιό του, που δημοσιεύεται στο αυστριακό περιοδικό Profil, ο κεντρικός τραπεζίτης απέρριψε ως "ανοησίες" την υπόθεση ότι μία χώρα θα μπορούσε, τουλάχιστον προσωρινά, να φύγει από την Ευρωζώνη και να χρησιμοποιήσει την υποτίμηση ως μέσο για να αυξήσει τις εξαγωγές της.

"Οι πολίτες των χωρών αυτών θα έτρεχαν αμέσως να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες, κάτι που θα οδηγούσε στην άμεση κατάρρευση αυτών των τραπεζών", είπε ο κ. Νοβότνι.

Σε άλλο δημοσίευμα του Bloomberg, αναφέρεται ότι η σύσκεψη στο Λουξεμβούργο την περασμένη Παρασκευή δείχνει τη βούληση των ηγετών της Ευρώπης να διατηρήσουν την ενότητα της Ευρωζώνης. Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών "δείχνει την αποφασιστικότητα τους να στηρίξουν την Ελλάδα", δήλωσε στο πρακτορείο ο διαχειριστής της επενδυτικής εταιρίας Ignis Asset Management, προσθέτοντας ότι η Ευρωζώνη θα επιβιώσει "όσο παραμένουν ισχυρές οι χώρες του πυρήνα της".

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το ευρώ ανέκαμψε σήμερα στις αγορές συναλλάγματος, μετά την υποχώρησή του κατά 3,45% τις δύο τελευταίες ημέρες της περασμένης εβδομάδας. Παρά τη μείωση αυτή, σημειώνει το δημοσίευμα, το ευρώ έχει εφέτος την καλύτερη επίδοση, καθώς έχει ανατιμηθεί κατά 3% έναντι των νομισμάτων των εννέα πιο σημαντικών εμπορικών εταίρων της Ευρωζώνης, ενώ το δολάριο έχει υποτιμηθεί κατά 5% και το γιεν κατά 4,3%.