09 Μαΐου 2011

Διαστημικά ταξίδια, τελεία, gr...

http://blog.hbs.edu/hbsinov8/wp-content/uploads/2011/04/virgin-galactic.jpgΞεκίνησε από το προσωπικό του πάθος και ενδιαφέρον για τα διαστημικά ταξίδια, που έχουν τα τελευταία χρόνια αποκτήσει φανατικούς οπαδούς, παρά τις ... εξωγήινες τιμές τους -από 200.000 δολάρια μέχρι 35 εκατ. δολ. το άτομο.

Ψάχνοντας περισσότερες πληροφορίες γι' αυτή τη νέα μορφή τουρισμού, διαπίστωσε ότι "στην ελληνική γλώσσα δεν μπορούσε να βρει σχεδόν τίποτα για το θέμα".

'Ετσι, δημιούργησε πριν από πέντε χρόνια τον πρώτο ελληνικό ιστότοπο, αποκλειστικά για τα διαστημικά ταξίδια, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πληροφορίες για οτιδήποτε σχετίζεται μ' αυτή τη νέα μορφή τουρισμού: από το ποιες εταιρίες προσφέρουν ταξιδιωτικά "πακέτα" και πού λειτουργούν κέντρα διαστημικής εκπαίδευσης, μέχρι τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο, αλλά και το πότε κυκλοφορεί το πρώτο διαστημικό νόμισμα, το ... Quid!

O λόγος για τον γραφίστα Χρήστο Βρακότα και το site "spacetravels.gr". Η ιστοσελίδα συγκεντρώνει, μεταφρασμένη, σ' έναν ηλεκτρονικό χώρο, τη διεθνή επικαιρότητα γύρω από τα διαστημικά ταξίδια, αλλά και όλους τους χρήσιμους υπερσυνδέσμους (links), ενώ -σύμφωνα πάντα με τον δημιουργό της- διευκολύνει τους επισκέπτες της ακόμη και για κράτηση θέσεων στις λεγόμενες "παραβολικές" πτήσεις της ZeroG!

Ρωτήσαμε τον Χρήστο, αν έχει διαπιστώσει να υπάρχει ενδιαφέρον για τον διαστημικό τουρισμό στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον για το αντικείμενο δεν είναι ανεπτυγμένο, λέει, αλλά δεν λείπουν εκείνοι, που αναζητούν περισσότερες πληροφορίες για τα διαστημικά ταξίδια -ακόμη και εν μέσω οικονομικής κρίσης. Από απλή περιέργεια άραγε ή με πραγματικό ενδιαφέρον;

"Το site δέχεται περίπου 70-80 επισκέπτες ημερησίως", εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος, σύμφωνα με τον οποίο το κόστος μιας υποτροχιακής πτήσης (σ.σ. στα όρια της γήινης ατμόσφαιρας), σε δύο χρόνια από σήμερα, θα φτάνει στα 200.000 δολάρια, ενώ για τις πραγματικά διαστημικές μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 35 εκατ.

Ο Στίβεν Χόκινγκ, ο Όζι Όμπορν και οι "παραβολικές" πτήσεις

Υπάρχει κάποια λιγότερο ακριβή μορφή διαστημικού τουρισμού, που μπορεί να "ξεγελάσει" όσους δεν είναι έτοιμοι να μετατρέψουν σε διαστημικό εισιτήριο το αντίτιμο αγοράς ενός σπιτιού;

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT_9A10Unr46nPRZyCh_OjRL3BnT8nWj3wYtvXHCW55mQHzNLq0&t=1Κατά τον Χρήστο, πολύ πιο προσιτή "γεύση" προσφέρουν οι λεγόμενες "παραβολικές πτήσεις", με τροποποιημένο αεροσκάφος Boeing 727-200 της ZeroG Corp, εταιρίας διαστημικού τουρισμού του ομίλου Space Adventures. Για μια τέτοια πτήση, το κόστος του εισιτηρίου ξεκινά από 5.000-6.000 ευρώ.

"Το αεροσκάφος ανεβαίνει γύρω στα 30.000 πόδια και από εκεί ξεκινάει να κάνει βυθίσεις (σ.σ. κατά περίπου 8.000 πόδια). Το ταξίδι διαρκεί περίπου δύο ώρες, στη διάρκεια των οποίων γίνονται περίπου 15-20 τέτοιες βυθίσεις. Έτσι, διαμορφώνονται συνθήκες μηδενικής βαρύτητας μέσα στο αεροπλάνο (σ.σ. για περίπου 25-35 δευτερόλεπτα κάθε φορά)", εξηγεί.

http://www.zerogtravel.net/images/zerog.jpgΣτις παραβολικές πτήσεις, εκτός από μηδενική βαρύτητα, επιτυγχάνονται και συνθήκες βαρύτητας Σελήνης (1/6 της γήινης) και Άρη (1/3 της γήινης). Οι επιβάτες των παραβολικών πτήσεων δεν χρειάζονται ιδιαίτερη εκπαίδευση ή ειδικό εξοπλισμό, πέραν μιας ολόσωμης φόρμας.

Τέτοια ταξίδια γίνονται μια με δυο φορές ετησίως στις ΗΠΑ, ενώ συζητιέται η έναρξή τους και στη Σουηδία, λέει ο Χρήστος. Από το 2004, που η ZeroG ξεκίνησε αυτές τις πτήσεις, έχουν ζήσει την εμπειρία πάνω από 6.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο συνεπιβάτης του Νιλ Αρμστρονγκ στην προσελήνωση, αστροναύτης Μπαζ 'Ολντριν (Buzz Aldrin), ο διάσημος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ (Steven Hawking) και ο μουσικός Όζι Οζμπορν (Ozzy Osbourne).

Με έμπνευση και την ιστοσελίδα spacetravel, αλλά και "ξεσκονίζοντας" τα σχετικά αγγλόφωνα site, το ΑΠΕ-ΜΠΕ συγκέντρωσε μια σειρά από ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον διαστημικό τουρισμό, αλλά και για τις ευκαιρίες ενός δωρεάν διαστημικού ταξιδιού.

Μια ... Μπαρτσελόνα στη Σελήνη

Αν για τους περισσότερους εραστές της ταξιδιωτικής περιπέτειας, η παραβολική πτήση και μόνο αποτελεί επίζηλη δραστηριότητα, κάποιοι άλλοι θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν ακόμη και ένα ταξίδι προς τη Σελήνη -αρκεί να διαθέτουν τα απαιτούμενα πτυχία και την όρεξη για επιστημονική έρευνα. Πώς; Στο πλαίσιο δύο προσκλήσεων, που δημοσίευσε η ισπανική επιστημονική ομάδα "Barcelona Moon Team", η οποία παίρνει μέρος στο Google Lunar XPrize.

Η ομάδα, που δέχεται προτάσεις από επιστήμονες, σπουδαστές και νέους μηχανικούς απ' όλο τον κόσμο, θέλει αφενός να συγκεντρώσει ιδέες για επιστημονικά πειράματα ή τεχνολογικές επιδείξεις που θα γίνουν στην επιφάνεια της Σελήνης και, αφετέρου, να ακούσει και να δει προτάσεις για μίνι ρομπότ, κινούμενα χωρίς τροχούς. Κάθε πρόταση θα αξιολογηθεί από διεθνή επιτροπή και ο νικητής θα κερδίσει το δικό του χώρο στο όχημα που θα στείλει η Barcelona Moon Team στην αποστολή προς τη Σελήνη, η οποία προγραμματίζεται για το 2013!

Βέβαια, οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους, καθώς η τελευταία ημερομηνία υποβολής προτάσεων είναι η 31η Ιουλίου 2011. Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.googlelunarxprize.org/lunar/teams/barcelona-moon.

http://www.gateway2space.com/images/xcor-logo.jpghttp://www.newscientist.com/data/images/ns/cms/dn16185/dn16185-1_300.jpgΤαξιδιωτικό site υπόσχεται δωρεάν υποτροχιακή πτήση

Οι περισσότεροι νέοι ταξιδιωτικοί ιστότοποι διαφημίζουν τα "πακέτα γνωριμίας" τους με την προσφορά χαμηλών τιμών. Το "TripAlertz", όμως, ένα πρακτορείο του είδους, που λειτουργεί μόνο με μέλη, σκέφτηκε έναν πολύ πιο πρωτότυπο τρόπο, για να αυτοδιαφημιστεί, σε συνεργασία με τη γνωστή εταιρία XCOR Aerospace. Συγκεκριμένα, υπόσχεται ένα δωρεάν ταξίδι στα όρια του διαστήματος!

"Μηδενική βαρύτητα, ένα εκατομμύριο αναμνήσεις: κάντε ένα επικό ταξίδι στο διάστημα", διαβάζουν οι επισκέπτες του site, οι οποίοι μπαίνουν σε κλήρωση για τη συμμετοχή τους σε μια υποτροχιακή, στα όρια της ατμόσφαιρας, πτήση με το διαστημικό όχημα της XCOR, το Lynx, υπό την προϋπόθεση ότι θα κάνουν την εγγραφή τους στον ιστότοπο.

Μάλιστα, όποιοι κάνουν και ταξιδιωτικές αγορές κερδίζουν πρόσθετους πόντους, αποκτώντας περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν το μεγάλο βραβείο, αξίας 150.000-200.000 δολαρίων. Η ανακοίνωση του νικητή θα γίνει στις 21 Ιουνίου 2011. Άραγε, η TripAlertz θα κρατήσει την υπόσχεσή της ή πρόκειται για διαφημιστικό τρικ χωρίς αντίκρισμα; (Περισσότερες πληροφορίες στο www. tripalertz.com).

http://topnews.net.nz/data/Virgin-Galactic.jpgΛίστα αναμονής για τις υποτροχιακές πτήσεις...

Θα περίμενε κάποιος ότι με τόσο τσουχτερή τιμή (200.000 δολάρια), οι υποτροχιακές πτήσεις δεν θα είχαν μεγάλη ζήτηση. Κι όμως, οι "τακτικές" πτήσεις του είδους, οι οποίες εκτιμάται ότι θα εκτελούνται κανονικά από τη Virgin Galactic, αρχής γενομένης από το 2012, έχουν ήδη λίστα αναμονής!

Ήδη, μέχρι τον Μάρτιο του 2010, 410 άτομα είχαν καταθέσει προκαταβολή, για να βρίσκονται ανάμεσα στους τυχερούς επιβάτες του "SpaceShipTwo". Μάλιστα, οι 100 απ' αυτούς είχαν καταβάλει το συνολικό αντίτιμο του εισιτηρίου.

Το σκάφος θα μεταφέρεται μέχρι τα 50.000 πόδια από το μητρικό "πλοίο" WhiteKnightTwo της Virgin Galactic και από εκεί, με την ενεργοποίηση των δικών του μηχανών πυραύλου, θα αναρριχάται μέχρι τα όρια της γήινης ατμόσφαιρας.

Οι πτήσεις, που θα μεταφέρουν έξι επιβάτες έκαστη και θα έχουν δύο πιλότους, προγραμματίζεται να αναχωρούν από το Νέο Μεξικό. Σύμφωνα με τη Vergin Galactic, συνολικά 80.000 άτομα έχουν υπογράψει σε μια λίστα πιθανών διαστημικών ταξιδιωτών... (Για περισσότερες πληροφορίες: www. virgingalactic.com. Άλλες εταιρίες που υπόσχονται υποτροχιακές πτήσεις: Rocketplane Ltd, Benson Space Company, Planetspace, X-Rocket LLC, DreamSpace, Ιnterorbital Systems, Atlas Aerospace).

Το διαστημικό νόμισμα και οι γάμοι στο διάστημα

Ο Νόα (Φούλμορ) και η Έριν (Φίνεγκαν), φανατικοί της ιδέας των διαστημικών ταξιδιών, δεν δυσκολεύτηκαν να διαλέξουν "ναό" για τον γάμο τους. Το ζευγάρι παντρεύτηκε μέσα σ' ένα Boeing 727-200 , στη διάρκεια παραβολικής πτήσης και σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

Το κόστος της γαμήλιας πτήσης, που έγινε τον Ιούνιο του 2009, ήταν 5.400 δολάρια για καθέναν από τους δύο, αλλά και για τους δέκα καλεσμένους τους, και, ίσως, αν γινόταν κάποια χρόνια μετά, οι ενδιαφερόμενοι να μπορούσαν να πληρώσουν σε ... quid. Δηλαδή, στο διαστημικό νόμισμα που εμπνεύστηκε η εταιρία συναλλαγματικών υπηρεσιών Travelex.

Το διαστημικό νόμισμα δεν έχει μόνο το όνομα, αλλά και τη χάρη: η Τravelex το οραματίστηκε κατασκευασμένο από πολυτετραφδορομεθυλένιο (PTFE), ένα είδος πλαστικού, που χρησιμοποιείται ευρέως από τις αεροδιαστημικές εταιρίες. Το quid μπορεί να διπλωθεί και, σε περίπτωση που αιωρείται σε μηδενική βαρύτητα, δεν προκαλεί τραυματισμούς. Η πλαστογράφησή του είναι δύσκολη, καθώς έχει χαρακτηριστικά ασφαλείας. Όσο για την ισοτιμία του; Ένα quid ισούται με περίπου 8,7 ευρώ.

Και οι επτά ήταν υπέροχοι

Μέχρι σήμερα, μόλις επτά άνθρωποι έχουν ταξιδέψει όντως στο διάστημα με πληρωμένο εισιτήριο (υπό την έννοια ότι δεν έκαναν απλά μια παραβολική ή υποτροχιακή πτήση, αλλά πέρασαν την πόρτα του διεθνούς διαστημικού σταθμού ISS). Ο μικρός αριθμός τους ασφαλώς δεν προκαλεί έκπληξη, αφού πολλοί λίγοι θα μπορούσαν να καταβάλλουν το απαιτούμενο αντίτιμο των 20-35 εκατ. ευρώ για να δουν τη γη από ψηλά.

Ο πρώτος διαστημικός ταξιδιώτης με πληρωμένο εισιτήριο ήταν ο πολυεκατομμυριούχος Ντένις Τίτο (Dennis Tito) και το ταξίδι του οργάνωσε προ δεκαετίας η εταιρία Space Adventures. Από τότε ακολούθησαν άλλοι έξι. Οι επτά διαστημικοί ταξιδιώτες έμειναν συνολικά στο διάστημα τρεις μήνες και ταξίδεψαν πάνω από 36 εκατομμύρια μίλια (αν προστεθούν τα ταξίδια και οι μέρες διαμονής και των επτά).

Η πρώτη -και μοναδική μέχρι σήμερα- τουρίστρια του διαστήματος ήταν η Ιρανο-αμερικανή Α. Ανσάρι (Anousheh Αnsari), η οποία, όμως, δυσανασχετεί όταν ακούει να την αποκαλούν "τουρίστρια".

'Οπως έχει δηλώσει, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι, όταν έχει περάσει έξι μήνες σκληρής εκπαίδευσης, πολλές σωματικές και ψυχολογικές εξετάσεις κι έχει μάθει απ' έξω κι ανακατωτά τα συστήματα του διαστημικού σταθμού και του πυραύλου Σογιούζ.

Εκπαιδεύοντας αστροναύτες-τουρίστες: Τα κέντρα εκπαίδευσης

Η εκπαίδευση -επίσης πανάκριβη- είναι απαραίτητη καταπόνηση για τους διαστημικούς ταξιδιώτες, οι οποίοι μπορούν να διδαχτούν τα απαραίτητα στο εκπαιδευτικό κέντρο Yuri Gagarin Cosmonaut Training Center (GCTC), στην περιοχή Zvezdny Gorodok (Star City), λίγο έξω από τη Μόσχα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει από ιατρικά τεστ και πρακτικές ασκήσεις πιλοταρίσματος, μέχρι δοκιμασίες σωματικής αντοχής σε δυσάρεστες συνθήκες και οδηγίες επιβίωσης σε ακραία κλίματα και γεωγραφικά ανάγλυφα, όπως σε τούνδρα, τάιγκα και έρημο.

Στο GCTC υπάρχει και ειδικό πρόγραμμα για επιστημονικό διαστημικό τουρισμό (scientific space tourism). Εκπαίδευση παρέχεται επίσης στο NASTAR (www. nastarcenter.com) και στο διαστημικό κέντρο Κένεντι (www. kennedyspacecenter.com/visitKSC/atx.asp).

Κάποιοι μπορεί να μην ζηλεύουν τους διαστημικούς ταξιδιώτες. Άλλοι, ίσως, να έχουν ως όνειρο ζωής να αντικρύσουν την εικόνα που είδε από το διάστημα η Α. Ανσάρι: "Η εικόνα που θα έχω πάντα μπροστά μου, είναι της Γης, αυτού του πανέμορφου πλανήτη, χωρίς σύνορα και προβλήματα". Όπως και να έχει, τα τακτικά διαστημικά ταξίδια φαίνεται ότι αποτελούν πλέον μια όχι και τόσο μακρινή προοπτική.