16 Μαΐου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Π. ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤHΝ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ AΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΟ ΑΠΘ

Επιστολή στην Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου έστειλε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης Π. Ψωμιάδης επισημαίνει ότι « το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ένα ιστορικό ίδρυμα συνδεδεμένο με την ελεύθερη ελληνική Μακεδονία, αντιμετωπίζει κρίσιμα οικονομικά προβλήματα, λόγω της αλλαγής πολιτικής της κυβέρνησης στη σχέση του κράτους με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα» και τονίζει ότι «η μη στήριξη του ΑΠΘ από την πολιτεία είναι σφόδρα πιθανό να οδηγήσει σε οικονομικό στραγγαλισμό του ιδρύματος, γεγονός που θα έχει ολέθριες συνέπειες για το ίδιο αλλά και για την κοινωνία της Θεσσαλονίκης».

Ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας στην επιστολή του αναφέρεται ειδικά στο ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας της Φοιτητικής Λέσχης του ΑΠΘ, «μιας υπηρεσίας απόλυτα χρήσιμης, ιδιαίτερα για τους φοιτητές χαμηλών εισοδημάτων» και ζητά την άμεση και προσωπική παρέμβαση της Υπουργού Παιδείας προκειμένου να μην καταρρεύσει το ΑΠΘ. «Η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία δεν αντέχουν ένα ακόμη λουκέτο, με πολλαπλές μάλιστα διαστάσεις. Η τυχόν κυβερνητική ανικανότητα στην πολιτική διαχείριση της κρίσης δεν είναι δυνατόν να βαρύνει τους πολίτες, τους φοιτητές, την ακαδημαϊκή κοινότητα» καταλήγει ο Περιφερειάρχης Π. Ψωμιάδης.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδη έχει ως εξής:

«Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ένα ιστορικό ίδρυμα συνδεδεμένο με την ελεύθερη ελληνική Μακεδονία, αντιμετωπίζει κρίσιμα οικονομικά προβλήματα, λόγω της αλλαγής πολιτικής της κυβέρνησης στη σχέση του κράτους με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Είναι προφανές ότι η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα καθορίζει τις χρηματοδοτικές δυνατότητες από πλευράς κυβέρνησης. Ωστόσο, η στήριξη του ΑΠΘ, του μεγαλύτερου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της νότιας Ευρώπης και του κορυφαίου της χώρας, αποτελεί κρίσιμη στρατηγική επιλογή με έντονα κοινωνικά και εθνικά χαρακτηριστικά.

Επιπροσθέτως, η μη στήριξη του ΑΠΘ από την πολιτεία είναι σφόδρα πιθανό να οδηγήσει σε οικονομικό στραγγαλισμό του ιδρύματος, γεγονός που θα έχει ολέθριες συνέπειες για το ίδιο αλλά και για την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Ήδη, η Φοιτητική Λέσχη μια «υπηρεσία» απόλυτα χρήσιμη ιδιαίτερα για τους φοιτητές χαμηλών εισοδημάτων, οδεύει προς αναστολή λειτουργίας. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη περικοπών, αρκεί αυτές να μην έχουν ως συνέπεια τη διάλυση του κοινωνικού ιστού.

Κατόπιν τούτων, σας ζητώ να παρέμβετε ώστε να μην καταρρεύσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία δεν αντέχουν ένα ακόμη λουκέτο, με πολλαπλές μάλιστα διαστάσεις. Η τυχόν κυβερνητική ανικανότητα στην πολιτική διαχείριση της κρίσης δεν είναι δυνατόν να βαρύνει τους πολίτες, τους φοιτητές, την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Με εκτίμηση,

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Παναγιώτης Ψωμιάδης»