14 Μαΐου 2011

Λήξαν για την Ευρωστατ το θέμα των συμφωνιών ανταλλαγών (swaps)

Λήξαν θεωρεί η ευρωστατιστική υπηρεσία (Eurostat) το θέμα των λεγόμενων συμφωνιών ανταλλαγών (swaps) που συνήψε η Ελλάδα από το 2001, υπογραμμίζοντας ότι μετά τις ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν, τον Νοέμβριο του 2010, με τις ελληνικές αρχές η απεικόνιση του ελληνικού χρέους είναι πλέον ακριβής.

Στη σχετική έκθεσή της, η Ευρωστατ υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα το 2001 υπέγραψε 13 συμφωνίες (off-market cross-currency swaps) με τη Γκόλντμαν Σακς (Goldman Sachs) οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούσαν ανταλλαγές γεν με ευρώ. Οι ημερομηνίες ωρίμανσης των συμφωνιών εκτείνονταν από το 2002 έως το 2016, με το μεγαλύτερο μέρος τους να συγκεντρώνεται την περίοδο 2008-2016. Οι περισσότερες από αυτές ήταν "fixed-for-fixed", ενώ κάποιες προέβλεπαν μετατροπή με κυμαινόμενη ισοτιμία. Τον Αύγουστο του 2005 πραγματοποιήθηκε, όπως αναφέρεται στην έκθεση , μία σημαντική αναδιάρθρωση, με επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης από το 2019 στο 2037. Το swap αναδιαρθρώθηκε ξανά, οριακά, το 2008 με μικρή αύξηση της ονομαστικής του αξίας και με μικρή μείωση στο spread. Τελικά, το swap τιτλοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2009 και πέρασε στην ΕΤΕ έναντι 5,5 δισ. ευρώ.

Η Εurostat σημειώνει ωστόσο ότι σε σχετικό ερωτηματολόγιο που είχε απευθύνει προς όλα τα κράτη μέλη, το 2008, το ελληνικό Δημόσιο είχε δηλώσει - αναληθώς - ότι δεν εμπλεκόταν σε τέτοιου είδους συμφωνίες. Καταλήγοντας η Ευρωστατ αναφέρει ότι το επίπεδο του ελληνικού χρέους δεν απεικόνιζε με ακρίβεια τις υποχρεώσεις της Ελλάδας και ότι οι μετατροπές είχαν γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να εμφανίζεται μειωμένο. Στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις 15 Νοεμβρίου 2010 όλες οι απαραίτητες διορθώσεις έχουν πλέον εφαρμοστεί και το θέμα έχει λήξει, αναφέρει η Eurostat.