07 Ιουνίου 2011

ΠΓΔΜ: Προφυλακίστηκε ο Λιούμπε Μπόσκοσκι, αρχηγός μικρού κόμματος, που χθες πιάστηκε με 100.000 ευρώ

Την προφυλάκιση του Λιούμπε Μπόσκοσκι, αρχηγού του μικρού κόμματος "Ενωμένοι για τη Μακεδονία", για διάστημα 30 ημερών, διέταξε δικαστήριο των Σκοπίων. Ο Μπόσκοσκι συνελήφθη χθες στα Σκόπια από την αστυνομία για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του.

Στο αυτοκίνητο του Λ. Μπόσκοσκι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 100.000 ευρώ.

Ο συλληφθείς προέρχεται από το κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, από το οποίο αποχώρησε πριν από δύο χρόνια και προχώρησε στην ίδρυση δικού του κόμματος.

Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Μπόσκοσκι κατηγορούσε συνεχώς το Νίκολα Γκρούεφσκι και τον επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας της ΠΓΔΜ, Σάσο Μιάλκοφ (συγγενικό πρόσωπο του κ. Γκρούεφσκι) για διασπάθιση δημόσιου χρήματος και για παράνομο προσωπικό πλουτισμό.

Το κόμμα του Λ. Μπόσκοσκι απέσπασε μικρό ποσοστό στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην ΠΓΔΜ και δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Η οικογένεια του Μπόσκοσκι και υποστηρικτές του κόμματός του ανέφεραν ότι οι κατηγορίες εις βάρος του είναι κατασκευασμένες και ότι η δίωξή του έχει πολιτικά κίνητρα.

Ο Μπόσκοσκι είχε διατελέσει υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ την περίοδο 2001-2002 στην κυβέρνηση του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι.

Είχε κατηγορηθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα κατά Αλβανών πολιτών, στη διάρκεια της διεθνοτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ το 2001, την περίοδο που ήταν υπουργός Εσωτερικών, όμως η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης ήταν αθωωτική.