30 Ιουνίου 2011

Γερμανική πρόταση για 10ετή περίοδο χάριτος στην Ελλάδα

Πρόταση για να συμπεριληφθούν στην εθελοντική μετακύλιση του χρέους τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που λήγουν ώς το 2020, μπαίνει από την γερμανική πλευρά στο τραπέζι των εντατικών διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για το ελληνικό χρέος.

Την Τετάρτη, έγινε μία προπαρασκευαστική συνάντηση εκπροσώπων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών, ενόψει των τελικών διαβουλεύσεων της Πέμπτης, ώστε να υπάρξει εντός της εβδομάδας η σχετική απόφαση.

Επίσης, το βράδυ της Τετάρτης διοργανώθηκε από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ συνάντηση με θέμα την εποπτεία στις αγορές και την κρίση στην Ευρωζώνη, όπου την πλευρά των τραπεζιτών εκπροσώπησε ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόσεφ Άκερμαν.

Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν και θα διευθετηθούν κατά τη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων γερμανικών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών.

Τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες έχουν καταλήξει σε ένα γραπτό κείμενο συμφωνίας για τη συμμετοχή τους στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Σε αυτό δεσμεύονται να συνεισφέρουν στο ελληνικό πακέτο, ενώ ταυτόχρονα τονίζουν την ανάγκη μίας πανευρωπαϊκής λύσης.

«Οι τράπεζες θα προσφέρουν ένα χέρι βοήθειας στη λύση», είπε ο κ. Άκερμαν στην κ. Μέρκελ, κατά τη συνάντηση στο Βερολίνο την Τετάρτη. «Όχι, επειδή το κάνουμε αυτό με χαρά, αλλά στην πραγματικότητα για να επιστρέψουμε στους πολιτικούς να κάνουν κάτι, ώστε -το λέω ειλικρινώς- να μην έχουμε μία κατάρρευση».

Ο κ. Άκερμαν, ο οποίος προεδρεύει του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, είπε ακόμα ότι γίνονται διαβουλεύσεις με ειδικές ομάδες, εταιρείες αξιολόγησης και αρχές που επιβλέπουν τα CDS προκειμένου να ελεγχθεί εάν μια οποιαδήποτε συμφωνία θα πυροδοτούσε ένα πιστωτικό επεισόδιο.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε συμφωνία είναι «εξαιρετικά περίπλοκη» και θα μπορούσε να αναγκάσει τους επενδυτές να διαγράψουν έως και κατά 30-45% των ομολόγων τους, εάν δεν εφαρμοστεί σωστά.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η εθελοντική μετακύλιση χρέους εκτιμάτο ότι αφορούσε τα ομόλογα που λήγουν μέχρι τα μέσα του 2014 ή το πολύ το 2015.

Εφόσον, τελικά, συμπεριληφθούν και οι τίτλοι που λήγουν ώς το 2020, αυτό σημαίνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα απαλλαχθεί από την πληρωμή πολύ υψηλών χρεολυσίων για τα επόμενα εννέα έτη.

Oι γερμανικές τράπεζες έχουν λάβει θετικά σήματα από τους οίκους αξιολόγησης ότι δεν θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας, εφόσον τελικά υπάρξει συμφωνία για την εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους με βάση το γαλλικό μοντέλο.

Επιπλέον, το γεγονός ότι το γαλλικό μοντέλο σχεδιάστηκε από τράπεζες υποδηλώνει ότι η μετακύλιση χρέους θα είναι αμιγώς εθελοντική, πράγμα που αποτελεί προϋπόθεση ώστε οι οίκοι αξιολόγησης να μην εκλάβουν την ρύθμιση αυτή ως χρεοκοπία.

Η πρώτη επιλογή της γαλλικής πρότασης προβλέπει 30ετή χρηματοδότηση για την Ελλάδα, με τους ομολογιούχους να μπορούν να επενδύουν σε νέα ελληνικά ομόλογα το 70% τουλάχιστον του αρχικού κεφαλαίου των εσόδων που θα εισπράξουν.

Τα ομόλογα θα έχουν διάρκεια 30 έτη, επιτόκιο από 5,5% έως 8% και θα είναι πλήρως εγγυημένα μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού (SPV) «με εξασφάλιση ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupon) μίας ή περισσότερων χωρών ή διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών με αξιολόγηση AAA».

Η δεύτερη επιλογή προβλέπει ότι οι ομολογιούχοι θα επενδύουν το 90% τουλάχιστον, κατά προτίμηση 100%, του ποσού που θα εισπράξουν, σε νέα ελληνικά ομόλογα 5ετούς διάρκειας με επιτόκιο 5,5%, σύμφωνα με το έγγραφο που φέρει ημερομηνία 24 Ιουνίου.

Το σχέδιο προβλέπει ως όρο την άτυπη διαβεβαίωση των οίκων αξιολόγησης ότι στην περίπτωση που επιλεγεί μία από τις παραπάνω λύσεις δεν θα κηρυχθεί η Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας ή σε ανάλογο καθεστώς, για το υφιστάμενο ή το νέο χρέος της.

Οι ιδιώτες πιστωτές που έχουν κυρίως βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιο τους διαφωνούν με την πρόταση για 30ετή ομόλογα, καθώς εκτιμούν ότι είναι πολύ μεγάλη.

Σημειώνεται ότι Γάλλοι και Γερμανοί είναι οι μεγαλύτεροι ξένοι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων και η συμμετοχή τους είναι πολύ σημαντική στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πείσει τις τράπεζες να μετακυλίσουν ομόλογα αξίας τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ.

«Κλειδί» για την επιτυχία του σχεδίου, ειδικά σε ό,τι αφορά την προσπάθεια να μην προκληθεί πιστωτικό επεισόδιο, είναι ο ρόλος της ΕΚΤ, η οποία έχει στο χαρτοφυλάκιο της ελληνικά ομόλογα 48 δισ. ευρώ από τις αγοραστικές της παρεμβάσεις στη δευτερογενή αγορά για τη στήριξη των ομολόγων της ευρω-περιφέρειας.

Εάν συμμετάσχει στην μετακύλιση, εκτιμάται ότι θα είναι απίθανο να προκληθεί από τη διαδικασία πιστωτικό επεισόδιο. Σε αντίθετη περίπτωση, τα πράγματα θα είναι ακόμα δυσκολότερα για την Ελλάδα.

Η Fitch, πάντως, επανέλαβε ότι ενδεχομένως θα θεωρήσει ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει αν ο ιδιωτικός τομέας συμφωνήσει σε εθελοντική βάση να ανακυκλώσει το ελληνικό χρέος. Σε αυτή την περίπτωση, η πιστοληπτική αξιολόγηση θα υποβαθμιστεί στην κατηγορία «περιορισμένης χρεοκοπίας» (Restricted Default).

in.gr