07 Ιουνίου 2011

Ο Ομπάμα μπορεί να χάσει τις εκλογές πριν προλάβει να σώσει....

Το φάσμα της ήττας αντιμετωπίζει ο πρόεδρος Ομπάμα από τον Ρεπουμπλικάνο Ρόμνεϊ στις προεδρικές εκλογές του 2012, δείχνει σημερινή δημοσκόπηση.

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν θα εξασφαλίσει δεύτερη θητεία το 2012 αν αντίπαλος του από τους Ρεπουμπλικάνους είναι ο Μιτ Ρόμνεϊ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, η οποία υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη απαισιοδοξία των Αμερικανών για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας.

Ο Ρόμνεϊ, πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης που ανακοίνωσε επίσημα την Πέμπτη ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές, θα λάμβανε το 49% των ψήφων, έναντι ενός 46% του κ. Ομπάμα, αν προεδρικές εκλογές ενός γύρου πραγματοποιούνταν σήμερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για την εφημερίδα Washington Post και το δίκτυο ABC.

Ο απερχόμενος πρόεδρος όμως, θα νικούσε όλους τους άλλους δηλωμένους ή υποθετικούς υποψηφίους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Τη χειρότερη θέση βρίσκεται η ηγετική μορφή της συντηρητικής Δεξιάς Σάρα Πέιλιν η οποία θα λάμβανε το 40% των ψήφων έναντι του 55% για τον Ομπάμα.

Σαράντα επτά τοις εκατό των ερωτηθέντων Αμερικανών εγκρίνουν τις ενέργειες του Ομπάμα, έναντι του 49% που τις αποδοκιμάζει, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, η οποία αποκαλύπτει ότι η έκρηξη της δημοτικότητας που απολάμβανε ο Ομπάμα, μετά την εξολόθρευση του Οσάμα μπιν Λάντεν στις 2 Μαΐου, έχει μάλλον "ξεθυμάνει".

Μόνο το 40% των ερωτηθέντων συγκατατίθενται στην οικονομική διαχείριση του Προέδρου (59% αντιτίθενται). Το ζήτημα του ελλείμματος, σημείο τριβής με τους Ρεπουμπλικάνους, στοιχίζει στον Ομπάμα τη χειρότερη επίδοση του: μόνο το 33% των Αμερικανών εγκρίνει τον τρόπο που ο πρόεδρος αντιμετωπίζει το πρόβλημα, ενώ το 61% τον αποδοκιμάζει.

Η διατήρηση της υψηλής ανεργίας (9,1% του εργατικού δυναμικού) δύο έτη και έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον κ. Ομπάμα, μαζί με ένα δημοσιονομικό έλλειμμα και δημόσιο χρέος ρεκόρ, βαραίνουν το ηθικό των Αμερικανών που σε ποσοστό 57% πιστεύουν ότι η οικονομική ανάκαμψη δεν έχει αρχίσει, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση των Δημοκρατικών.

Τέλος ένα 66% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι ΗΠΑ πορεύονται στη "λάθος κατεύθυνση", ενώ το 32% πιστεύει ότι οι προοπτικές είναι καλές.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά από τις 2 έως τις 5 Ιουνίου, σε 1.002 Αμερικανούς. Το περιθώριο σφάλματος είναι 3,5 ποσοστιαίες μονάδες.