03 Ιουνίου 2011

Γ. Μιχελάκης για προπηλακισμούς βουλευτών, συναίνεση και κομματική πειθαρχία, συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου και ημιυπαίθριους

Ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης καταδίκασε τις επιθέσεις κατά βουλευτών και ευρωβουλευτών στην Κέρκυρα, καθώς και κατά του Γιώργου Πεταλωτή στην Αργυρούπολη.

"Η θέση μας απέναντι σε παρόμοια γεγονότα είναι σταθερή και κρυστάλλινη. Την έχω διατυπώσει πολλές φορές έως τώρα και επαναλαμβάνω: Καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας, όποια αιτία κι αν έχει, όποιο πρόσχημα κι αν επικαλείται. Όπου κι αν εκδηλώνεται εναντίον όποιου κι αν στρέφεται", δήλωσε ο κ. Μιχελάκης.

Επίσης επικαλέστηκε, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των "Αγανακτισμένων" σχετική τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά στο Ηράκλειο, κατά την οποία ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνει ότι "εμείς δεν διχάζουμε τον λαό, τον ενώνουμε, χαιρόμαστε τις ειρηνικές διαμαρτυρίες στις πλατείες που γίνονται χωρίς κομματικούς στρατούς και κομματικές σημαίες αλλά με μεγάλες πανεθνικές κινητοποιήσεις, κάτω από σύμβολα που ενώνουν με ελληνικές σημαίες".

Ανέφερε επίσης και άλλη φράση του Α. Σαμαρά, σύμφωνα με την οποία "το μόνο που προειδοποιούμε επειδή εμείς δεν χαϊδεύουμε αυτιά: Προσέξτε την οργή που γίνεται απελπισία. Μην ενδώσετε στον πειρασμό της απελπισίας που κάποιους λίγους τους οδηγεί σε ακρότητες. Κάνουν κακό στο κίνημά σας".

Σε ερώτηση για τα μηνύματα που λαμβάνει η ΝΔ από τις αντιδράσεις του κόσμου είπε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζει με τις θέσεις του τα μηνύματα της κοινωνίας και πως ένα μεγάλο κομμάτι της αντίδρασης αφορά τα οικονομικά μέτρα. "Οι θέσεις του Αντώνη Σαμαρά αρχίζουν να εκφράζουν την κοινωνία και ακούγονται από την κοινωνία", πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά τις αντιδράσεις των πολιτών και αν οδηγούν τη ΝΔ σε αυτοκριτική, ο κ. Μιχελάκης απάντησε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει κάνει την πιο σκληρή αυτοκριτική που έχει κάνει ποτέ κόμμα και το ενδιαφέρει πως θα βγει η χώρα από την κρίση, "συνεισφέροντας από το δικό μας μετερίζι με τις προτάσεις μας". Συμπλήρωσε επίσης ότι όσα λέει ο κ. Σαμαράς εδώ και μήνες, τα λένε τώρα και στελέχη της κυβέρνησης και αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ και στην επιστολή των 16 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Μιχελάκης δήλωσε, εξάλλου, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε αυτές τις συναντήσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες για να ενημερώσει για τις θέσεις της ΝΔ και μετά από σχετική ερώτηση τόνισε πως "δεν υπάρχει κανένα θέμα πιέσεων. Επιπλέον δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν ζητά συναίνεση. "Ζητά από τον Αντώνη Σαμαρά συνυπογραφή. Συνυπογραφή στο λάθος. Συνυπογραφή στη συνέχιση μιας συνταγής που αποδεδειγμένα πλέον δεν σώζει αλλά σκοτώνει την οικονομία και διαλύει την κοινωνία. Τέτοια συνυπογραφή δεν πρόκειται να υπάρξει. Αντιπροτείνουμε επαναδιαπραγμάτευση για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από το μνημόνιο", ανέφερε.

Σε ερώτηση αν θα διαγραφεί βουλευτής της ΝΔ στην περίπτωση που υπερψηφίσει το μεσοπρόθεσμο, είπε ότι "όταν έρθει η ώρα θα τοποθετηθούμε" και επικαλέστηκε ξανά όσα είχε προηγουμένως αναφέρει περί συναίνεσης χωρίς να ξεκαθαρίσει αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.

"Κανένα σχόλιο" απάντησε επίσης όταν ρωτήθηκε και σχετικά με το θέμα της Έλσας Παπαδημητρίου, η οποία έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο υπερψήφισης.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε ότι η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Άμυνας Ε. Βενιζέλο αφορούμε μόνο θέματα του ΝΑΤΟ.

Σε ερώτηση για την εγκύκλιο του υπουργείου οικονομικών για τους ημιυπαίθριους, με την οποία προβλέπεται ότι οι χώροι που τακτοποιήθηκαν θα συνυπολογιστούν στα τεκμήρια διαβίωσης, στο φόρο ακίνητης περιουσίας και στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ο κ. Μιχελάκης παρέπεμψε σε δήλωση των αρμόδιων τομεαρχών του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη και Γιάννη Βρούτση που κατηγορούν για πολιτική ανεντιμότητα και πολιτική εξαπάτηση την κυβέρνηση και ζητούν να αποσυρθεί η σχετική εγκύκλιος.