03 Ιουνίου 2011

Καταστρατήγηση του προγράμματος «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» - αδυναμία της Κυβέρνησης να το εφαρμόσει

Μετά την καταγγελία των εκπαιδευτικών για τον Οργανισμό Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (ΟΕΠΕΚ) σχετικά με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή Επιμορφωτών και Επιμορφούμενων στο πλαίσιο της Επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Γενικών Λυκείων στο αντικείμενο "Ερευνητικές Εργασίες (Project)" (δείτε σχετικό άρθρο Καταγγελίες Εκπαιδευτικών για κάλυψη θέσεων επιμορφωτών και επιμορφούμενων από τον ΟΕΠΕΚ) πληθαίνουν οι καταγγελίες πολιτών για παραβάσεις διαφόρων φορέων του Δημοσίου και ΟΤΑ σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος "ΔΙΑΥΓΕΙΑ".

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις νέες καταγγελίες και με έρευνα από το Diorismos.gr, σε αρκετές περιπτώσεις πολλοί φορείς δημοσιεύουν εκ των υστέρων (ή στην καλύτερη περίπτωση την τελευταία ημέρα και αργά το απόγευμα) τις προκηρύξεις των θέσεων εργασίας που είναι υποχρεωμένοι να αναρτούν με βάση το νόμο 3861 (ΦΕΚ 112/13-7-2010 τ. Α') στην ιστοσελίδα του προγράμματος "ΔΙΑΥΓΕΙΑ". Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία όλες οι πράξεις της Διοίκησης που δεν δημοσιεύονται στο διαδίκτυο μέσω του "ΔΙΑΥΓΕΙΑ" είναι άκυρες και δεν εκτελούνται. Όμως παραβαίνοντας το νόμο οι φορείς τις εφαρμόζουν, αδιαφορώντας για τα παράπονα των πολιτών.

Παρά τις εξαγγελίες από την Κυβέρνηση και τον υπουργό κ. Γ. Ραγκούση για νομιμότητα και διαφάνεια, στην πράξη διαφαίνεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση που διαιωνίζει τα φαινόμενα της αναξιοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων που ταλανίζουν τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η παράβαση της υποχρέωσης για ανάρτηση στο διαδίκτυο συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Υ.Κ. (άρθρο 107, περ. ε και στ του ν. 3528/2007).

http://www.diorismos.gr/Dpages/news/viewnews.php?nid=10310&spec=job&type=1