22 Ιουνίου 2011

Διακοπές, τί θα κάνουμε με τον πιστό μας φίλο;

http://iliapress.gr/images/stories/SKYLOS_5.jpgΚρέμονται από τα μάτια του «ιδιοκτήτη» τους, δεν ζητούν τίποτα άλλο από την προσοχή, την αγάπη και τη φροντίδα τους. Τα κατοικίδια είναι τα μικρότερα παιδιά, τα πιο χαϊδεμένα, γεμίζουν με την τρυφερότητά τους την κάθε μέρα. Τι γίνεται όμως με τις διακοπές, όπου ξεγνοιασιά και χαλαρότητα κάνουν τους ανθρώπους να θέλουν να ξεφεύγουν από τις υποχρεώσεις της καθημερινής ρουτίνας; Τι κάνουν τότε όλοι όσοι έχουν ένα ζωάκι;

Πολλοί δεν μπορούν να τα αποχωριστούν. Οι διακοπές δεν συνιστούν ανυπέρβλητο εμπόδιο ούτε για τη μεταφορά, ούτε για τη διαμονή, μολονότι οι συνθήκες δεν είναι πάντα τόσο απλές. Για άλλους, κυρίως τους πρωτάρηδες «γονείς», ο συνδυασμός διακοπές και κατοικίδιο φαντάζει δύσκολος, ίσως και ασυμβίβαστος. Η αγάπη όμως γι αυτό μπορεί να νικήσει φόβους και αναστολές και να διαπιστώσουν όλοι ότι μπορούν να περάσουν και τις διακοπές μαζί, ίσως διασκεδάζοντας περισσότερο από ό,τι συνήθως.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν είναι απαγορευτικά για τα ζώα αν ακολουθήσει κανείς κάποιους απλούς κανόνες συμπεριφοράς. Ακόμη και το αεροπλάνο για πτήσεις στο εσωτερικό ή το εξωτερικό. Όσο για το κατάλυμα υπάρχουν, όλο και περισσότερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα που δέχονται ζώα.

Στα αεροπορικά ταξίδια τα μικρά ζώα που ζυγίζουν έως 8 κιλά μπορούν να ταξιδέψουν στην καμπίνα του αεροσκάφους. Αρκεί να είναι ενημερωμένη η αεροπορική εταιρεία και ο ιδιοκτήτης να διαθέτει ειδικό κλουβί μεταφοράς του κατοικίδιου. Εάν το βάρος του ζώου είναι μεγαλύτερο τότε ταξιδεύει με τις αποσκευές.

Στα πλοία τα πράγματα είναι πιο απλά αφού όσο κι αν ζυγίζει το ζώο μπορεί να ταξιδέψει μαζί με τον ιδιοκτήτη του. Θεωρητικά οι σκύλοι πρέπει να ταξιδεύουν σε ειδικά κλουβιά στα καταστρώματα των πλοίων, αλλά στην Ελλάδα κανείς δεν επιβάλλει επί της ουσίας τον συγκεκριμένο κανονισμό. Σε τρένα και λεωφορεία, η μεταφορά επιτρέπεται μόνο μέσα στα ειδικά κλουβιά. Για να ταξιδέψει κάποιος με το κατοικίδιό του σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει πρώτα να του βγάλει διαβατήριο. «Το ζώο θα πρέπει να έχει την ειδική ηλεκτρονική ταυτότητα, τσιπ εντοπισμού και να είναι πλήρως εμβολιασμένο», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηνίατρος Σωτήρης Πούλος. Επίσης μία εβδομάδα πριν ταξιδέψει «θα πρέπει να έχει υποβληθεί σε αποπαρασίτωση, τόσο για ενδοπαράσιτα όσο και για εξωπαράσιτα, αλλά και σε κλινική εξέταση και μάλιστα σε αιματολογικό έλεγχο τόσο για λεισμανίαση (καλαζάρ) όσο και για ερλιχίωση (ασθένεια των τσιμπουριών). Όλα αυτά αναφέρονται στο διαβατήριο του ζώου μαζί με την υπογραφή και την σφραγίδα του κτηνίατρου».

Για όσους το κατοικίδιό τους είναι ένα «ζήτημα» που χρίζει ειδικής αντιμετώπισης θέτοντας την ελευθερία τους ή τις συνθήκες των διακοπών τους ασυμβίβαστες με την παρουσία του «πιστού τους φίλου» οι λύσεις δεν λείπουν. Η αναζήτηση προσωρινής φιλοξενίας αρχίζει από τους συγγενείς και φίλους πριν καταλήξει στα ειδικά «ξενοδοχεία» κατοικίδιων που μπορούν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη φροντίδα για το ζωάκι τους. Είτε μέσω του κτηνιάτρου, είτε μέσω φίλων ή και του διαδικτύου σήμερα είναι εύκολο να βρει κανείς πολλούς τέτοιους χώρους σε πολλές περιοχές της Αθήνας ή της Αττικής.

Όπως λέει η Ελένη Καργιακλή, που διατηρεί ξενώνα μικρών ζώων στο Μαραθώνα, με την επίβλεψη κτηνιάτρου, η καθημερινή φροντίδα και η διατροφή για τα μικρά ζώα κοστίζει 15 ευρώ ημερησίως, ενώ για τα μεγάλα φτάνει τα 25 ευρώ.

Το κόστος αυτό, καθόλου αμελητέο, ιδίως σήμερα με τα νέα οικονομικά δεδομένα, είναι αυτό που μείωσε κατά 50% πέρσι τις κρατήσεις όπως δηλώνει η κ. Καργιακλή. Δεν είναι όμως ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι ασυνείδητοι εγκαταλείπουν τα κατοικίδια τους στο δρόμο.