22 Ιουνίου 2011

Γερμανία- Διαβουλεύσεις για τη συμμετοχή τραπεζών και ασφαλειών στο νέο πακέτο για την Ελλάδα

Προχωρούν οι διεργασίες για τη μορφοποίηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.

"Καταβάλλονται προσπάθειες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για συνομιλίες με τον ιδιωτικό τομέα με αντικείμενο τον ποσοτικό προσδιορισμό της συμμετοχής των ιδιωτών", είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους σήμερα στο Βερολίνο. Η "ουσιαστική" και "μετρήσιμη" συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών είναι βασική προϋπόθεση που θέτει η κυβέρνηση του Βερολίνου για το νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα. Ο χρονικός ορίζοντας για την κατάληξη των διεργασιών είναι η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup στις 3 Ιουλίου.

Ο κ. Κοτχάους παρέπεμψε στην απόφαση του τελευταίου συμβουλίου των υπ. Οικονομικών του Eurogroup όπου αποφασίστηκε η επιδίωξη της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο για την Ελλάδα. Αρνήθηκε πάντως να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες, επικαλούμενος τον εμπιστευτικό χαρακτήρα των συνομιλιών.

Την πρωτοβουλία για τη διενέργεια των σχετικών συνομιλιών έχουν τα υπουργεία Οικονομικών. Για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει καλέσει τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες για συνομιλίες, οι οποίες πραγματοποιούνται στη Φραγκφούρτη. Στις διαβουλεύσεις αυτές συμμετέχουν όλες οι σημαντικές τράπεζες και ασφάλειες που εμπλέκονται στην αναζήτηση μιας λύσης για το πρόβλημα της Ελλάδας.