22 Ιουνίου 2011

ΠΣΕ: Αντιμέτωπες με την προοπτική ενός νέου ισχυρού φορολογικού αντικινήτρου στις εξαγωγές βρίσκονται οι εξωστρεφείς ελληνικές βιομηχανίες

http://www.energia.gr/photos/articlefiles/pse_logo.jpgΤην ανησυχία των εξαγωγέων εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων για τις επιπτώσεις της επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, ''σε δεκαπλάσιο ύψος από το φόρο που επιβάλλουν οι λιγοστές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, στη φιλικό προς το περιβάλλον αυτή μορφή ενέργειας''.

Όπως επισημαίνεται σε επιστολή του ο ΠΣΕ προς τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγ. Βενιζέλο "υπάρχει άμεσος κίνδυνος απώλειας ανταγωνιστικότητας για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις και συνεπώς συνολικής μείωσης των ελληνικών εξαγωγών, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα".

Η πρόεδρος του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη δήλωσε σχετικά ότι "η νέα αυτή επιβάρυνση κατά 10-15% του κόστους παραγωγής των ελληνικών βιομηχανικών προϊόντων απειλεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ειδικά των πιο δυναμικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα είναι πλέον αδύνατο να ανταποκριθούν στις τρέχουσες και πολλαπλές υποχρεώσεις τους".

Στη δεδομένη χρονική συγκυρία, ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προέρχεται από τα βιομηχανικά προϊόντα, προσδίδοντας δυναμική, αλλά και προοπτική βιωσιμότητας στην περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σύμφωνα με τον ΠΣΕ "η επιβολή στις ελληνικές βιομηχανίες και ειδικά στις εξωστρεφείς, Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) φυσικού αερίου ως και 1,5 ευρώ/ γιγατζάουλ, δηλαδή δεκαπλάσιου από το ελάχιστο όριο που προβλέπει η σχετική Κοινοτική Οδηγία, αφ' ενός επιφέρει πλήγμα ανταγωνιστικότητας στα ελληνικά προϊόντα, τόσο σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, όσο και -κυρίως- με τα προϊόντα Τρίτων Χωρών. Αφετέρου, οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης του φιλικού προς το περιβάλλον φυσικού αερίου, σε αντίθεση με τις επιταγές των στρατηγικών για Πράσινη Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας".

Σε δηλώσεις της, η κυρία Σακελλαρίδη, υπογράμμισε ότι "σε μία εποχή κατά την οποία η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων -εκ των κεντρικών αναπτυξιακών πολιτικών της Κυβέρνησης- αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και σε συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας και πιστωτικής ασφυξίας στην αγορά, με δεδομένη την εξαιρετικά μειωμένη εγχώρια ζήτηση, η καθίζηση των παραγγελιών προς τη βιομηχανία από το εξωτερικό, εξαιτίας της αύξησης του κόστους των ελληνικών προϊόντων, θα καταφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα. Τόσο στην ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών, όσο και στις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας συνολικά. Το δυσθεώρητο κόστος λειτουργίας, σημαντικών εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας, θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής, περικοπές θέσεων εργασίας και ουσιαστικά θα ακυρώσει την πιθανότητα είσπραξης εσόδων από τον εν λόγω ΕΦΚ".