07 Ιουνίου 2011

Νιου Γιορκ Τάιμς: Διείσδυση οργανισμών τουρκικών συμφερόντων στην αμερικανική εκπαίδευση!!!!

Η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», με πρωτοσέλιδο εκτενές ρεπορτάζ της αποκαλύπτει τη «συστηματική προσπάθεια» ενός οργανισμού τουρκικών συμφερόντων να διεισδύσει στην αμερικανική εκπαίδευση, προβάλλοντας παράλληλα και δραστηριότητες άλλων τουρκικών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αμερικανικό ΜΜΕ καταπιάνεται με την «τουρκική προπαγάνδα» στην Αμερική. Στο παρελθόν, υπήρξαν δημοσιεύματα για τα υπέρογκα ποσά που δίνονται από την Άγκυρα για να λειτουργούν έδρες και προγράμματα τουρκικών σπουδών σε αμερικανικά κολέγια και πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της νεοϋορκέζικης εφημερίδας, ο τουρκοαμερικανικός οργανισμός «Cosmos Foundation» συντονίζει τη λειτουργία 33 σχολείων στο Τέξας, που φέρουν την ονομασία «Charter Schools». Τα συγκεκριμένα σχολεία, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δεν είναι δημόσια, αλλά χρηματοδοτούνται από τις πολιτειακές αρχές, καθώς και από ιδιώτες.

Τα «Charter Schools» ξεκίνησαν να λειτουργούν τη δεκαετία του ’90 και στα περισσότερα απ’ αυτά οι μαθητές επιτυγχάνουν παναμερικανικές διακρίσεις, λόγω των υψηλών εκπαιδευτικών στόχων τους.

Το «Cosmos Foundation», όπως αναφέρεται, αποτελεί το μεγαλύτερο διαχειριστή σχολείων τσάρτερ στο Τέξας, έχοντας υπό τον έλεγχό του 33 σχολεία υπό την επωνυμία «Harmony Schools» -- 8 εκ των οποίων άνοιξαν κατά τον τελευταίο χρόνο -- στα οποία φοιτούν περίπου 16.000 μαθητές και τα οποία λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια βάση.

Στο ρεπορτάζ τίθενται διάφορά ερωτήματα σχετικά με τις μεθόδους και τα κίνητρα του εν λόγω ιδρύματος, τα περισσότερα στελέχη του οποίου, με βάση στοιχεία που παρατίθενται, έχουν δεσμούς με το τουρκικό θρησκευτικό-πολιτικό κίνημα του Fethullah Gulen. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι οπαδοί του εν λόγω κινήματος δραστηριοποιούνται ευρέως στην ίδρυση και λειτουργία σχολείων τσάρτερ στις ΗΠΑ, τα οποία αριθμούν τουλάχιστον 125 σε αστικά κέντρα, σε 25 πολιτείες της χώρας.

Το πλέον συνηθισμένο παράπονο σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων αυτών, είναι ότι απασχολούν προσωπικό που είναι Τούρκοι και οι οποίοι μεταβαίνουν στις ΗΠΑ γι’ αυτό το σκοπό, στερώντας έτσι θέσεις εργασίας από εκατοντάδες Αμερικανούς φορολογούμενους.

Η μεγαλύτερη ανησυχία που διατυπώνεται αφορά το θέμα των ευρύτερων κινήτρων των «Harmony Schools», θέτοντας το ερώτημα κατά πόσο τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων διατίθενται για την προώθηση των συμφερόντων της Τουρκίας, Τούρκων ιδιωτών, τουρκικών εταιριών και γενικότερα της τουρκικής κουλτούρας.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται επίσης ότι, εκτός από τα «Harmony Schools», στο Τέξας δραστηριοποιούνται και άλλα ιδρύματα με δεσμούς με το κίνημα Fethullah Gulen και με έδρα το Χιούστον. Πρόκειται για το «Raindrop Foundation», ίδρυμα με στόχο την προώθηση της τουρκικής κουλτούρας στην Αμερική και το οποίο διοργανώνει μαθήματα μαγειρικής, χορού, τουρκικής γλώσσας, καθώς και ετήσιο διαγωνισμό τουρκικής γλώσσας.

Επίσης, στο Ινστιτούτο διαθρησκευτικού διαλόγου «Interfaith Dialogue» γίνονται διαλέξεις για τις σχέσεις μεταξύ των θρησκειών, αλλά το συγκεκριμένο ινστιτούτο προσφέρει υποτροφίες σε φοιτητές προκειμένου να σπουδάσουν στην Τουρκία.