07 Ιουνίου 2011

Συνεχίζεται η ομηρία Παπακωνσταντίνου από τον ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ... μέχρι και η Ζούνη του τα 'χωσε

Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, στην οποία συνεχίζονται οι τοποθετήσεις βουλευτών:

Ζητάτε να στηρίξουμε, όχι μόνο να ψηφίσουμε και να πάμε να κρυφτούμε, αλλά να επιχειρηματολογήσουμε ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Πέμυ Ζούνη, η οποία πρόσθεσε ότι η αξιοπιστία μας έχει χαθεί.

Η κ. Ζούνη, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, ζήτησε την εκτίμησή τους αν «αυτό που γίνεται εκεί έξω» είναι «εκτόνωση, λαϊκισμός ή μήνυμα «όχι άλλο ερήμην μας», ενώ έθεσε και το ερώτημα αν μπορεί να γίνει οικονομική πρόβλεψη σε βάθος χρόνου ή τα πιο σκληρά μέτρα αναβάλλονται για το φθινόπωρο;

Για «αφόρητο λαϊκισμό του έμμεσου εκβιασμού» έκανε λόγο η Χρύσα Αράπογλου, προσθέτοντας ότι εγγυήσεις πρέπει να δοθούν και προς τον λαό.

Η κ. Αράπογλου ζήτησε χρονοδιάγραμμα εξόδου από την κρίση, άσκησε κριτική για το έλλειμμα τεκμηρίωσης [της κυβερνητικής πολιτικής] και έκανε λόγο για «παρωχημένες αντιλήψεις περί ανύπαρκτων εχθρών και κουτοπόνηρες κατηγορίες για «βαθύ ΠΑΣΟΚ»» διερωτώμενη ποιος εμπόδισε την αξιοποίηση των ΕΛΤΑ π.χ. αλλά και ποιος κρατά στα συρτάρια του υπουργείου 1000 επενδυτικές προτάσεις.

Αναφερόμενη στις αποκρατικοποιήσεις, η κ. Αράπογλου έφερε ως παράδειγμα την ΕΥΑΘ της οποίας τα έσοδα της πενταετίας θα είναι ίσα με την τιμή πώλησή της «αύριο το πρωί» και πρότεινε να τιτλοποιηθούν τα κέρδη της επόμενης δεκαετίας.

Η πολιτική της «άλλης μέρας» θα υπάρξει είτε με εμάς, είτε χωρίς εμάς, είπε η κ. Αράπογλου, τονίζοντας ότι η Βουλή πρέπει «να ανοίξει τα παντζούρια της» και εκτιμώντας ότι «εκεί έξω γεννιέται με οδύνες το καινούργιο».

Σχοινοβατούμε και η κοινωνία κι εμείς χωρίς δίχτυ ασφαλείας και αυτό είναι όχι άλλα βάρη, όχι άλλες περικοπές, όχι περαιτέρω ακύρωση της αξιοπρέπειας του φτωχού, όχι άνιση κατανομή των βαρών, είπε ο Γιάννης Βούρος.

Εμείς κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να επιβεβαιώσουμε τη φράση του Ντοστογιέφσκι που μιλούσε για το δικαίωμα του απελπισμένου στην επανάσταση και τον Φρόιντ που μίλησε για την ψυχολογία του όχλου, πρόσθεσε ο κ. Βούρος.

Ο κ. Βούρος στην ομιλία του αναφέρθηκε και στον Τσόρτσιλ, λέγοντας ότι όταν κάποτε τον ρώτησαν πως αντιμετωπίζει μια κρίσιμη κατάσταση και κερδίζει χρόνο, εκείνος είπε πως είναι «σαν να πηγαίνω βόλτα με μια πιρόγα και τους φίλους μου στον Αμαζόνιο. Κωπηλατούν μαύροι, μας κυνηγούν κροκόδειλοι, ε, και που και που, πετάμε κανένα μαύρο στο νερό!».

Εμείς, συνέχισε ο κ. Βούρος, «μαύρο-επίορκο» δεν έχουμε βρει, ή, αν θέλετε, δεν έχουμε «δώσει» κι αν το είχαμε κάνει δεν θα χρειαζόταν καμία διμοιρία ΜΑΤ και κανένα κιγκλίδωμα έξω από το κοινοβούλιο.

Νέα αρχή σημαίνει απολογισμός και καταλογισμός ευθυνών, εγώ δεν νιώθω καμία ευθύνη, είπε ο Γιάννης Αμοιρίδης προσθέτοντας ότι το βασικό πρόταγμα πρέπει να είναι το αξιακό και κατόπιν το πολιτικό και το οικονομικό.

Ο κ. Αμοιρίδης επέκρινε τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι λέει «πως δεν φταίει ούτε η συνταγή, ούτε ο μάγειρας, αλλά η …ΔΕΗ που είχε διακοπές ρεύματος» και ρώτησε «τι άλλαξε μετά τους πανηγυρισμούς της 25ης Μαρτίου» και πως εξηγείται ο πανικός για την 5η δόση που μετά είπαμε ότι εξασφαλίστηκε.

Η απάντηση στους αγανακτισμένους θα δοθεί από τολμηρούς πολιτικούς είπε ο κ. Αμοιρίδης διερωτώμενος αν «το 30% εδώ μέσα, πιστεύει σε αυτό που πάμε να κάνουμε».

Από τις ιδεοληψίες ενός υπουργού καθυστερήσαμε έξι μήνες με τα αυθαίρετα είπε ο κ. Αμοιρίδης, χάνοντας έτσι 600 εκ. ευρώ, ενώ σε ότι αφορά τις καταθέσεις εξωτερικού, είπε ότι αν οι τράπεζες είχαν δώσει τα στοιχεία που ζητήσαμε εδώ και 6 μήνες θα είχαμε εισπράξει τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Ο κ. Αμοιρίδης είπε ότι πρέπει να επιλέξουμε με ποιους είμαστε και με ποιους δεν είμαστε και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι «για να φθάσουμε στο Μεσοπρόθεσμο πρέπει να περάσουμε από την «πλατεία»».

Ποια ήταν τα λάθη που κάναμε στο 1ο Μνημόνιο και τι θα αποτρέψει ένα 3ο Μνημόνιο, ανέφερε η Χαρά Κεφαλίδου προσθέτοντας ότι ο χώρος μας είναι μακριά από τις λογικές και τις προσεγγίσεις της τρόικας και γι’ αυτό το Μνημόνιο δεν εφαρμόστηκε ουσιαστικά.

Η κ. Κεφαλίδου είπε ότι χρειάζεται ευρύτερη δυνατή συναίνεση και υπογράμμισε ότι δεν χρειάζεται κυβέρνηση τεχνοκρατών αλλά άξιων ενώ οι αποφάσεις πρέπει να παίρνονται με βάση τα δεδομένα που είναι πάνω στο τραπέζι και όχι με αυτά «που θα θέλαμε να είναι».

«Κόκκινη γραμμή για μένα είναι το πετρέλαιο θέρμανσης και τα «νερά» που πρέπει να μείνουν στον έλεγχο του κράτους» ανέφερε ο Βασίλης Γιουματζίδης, προσθέτοντας ότι «υπάρχει ανυπαρξία λειτουργίας πολιτικού και επικοινωνιακού κέντρου» και ότι δεν έχει επιτευχθεί αξιοκρατία, διαφάνεια και αυστηρή τήρηση των νόμων.

Απώλεια της αξιοπιστίας των πολιτικών διαπίστωσε ο Χρήστος Κατσούρας, τονίζοντας ότι χρειάζεται σύγκλιση και συναίνεση και «αν δεν μπορεί να γίνει αυτό να πάμε σε εκλογές».