26 Ιουνίου 2011

Μικρή, αλλά κόμβος επενδύσεων η Ελλάδα... όχι τώρα αλλά επί Καραμανλή εννοείται

Σε έρευνα που πραγματοποίησε η Ernst &Young για την ελκυστικότητα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε ξένες επενδύσεις, προκύπτει ότι η Ελλάδα δύναται να πρωταγωνιστήσει ως περιφερειακός κόμβος.

Η χώρα μας -υποστηρίζει η έρευνα- ως η πιο ανεπτυγμένη χώρα της περιοχής διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα στους εξής τομείς: τηλεπικοινωνιακές υποδομές, σταθερότητα του πολιτικού της περιβάλλοντος, υποδομές μεταφορών και logistics, πρόσβαση σε χρηματοδότες, διαθεσιμότητα και ποιότητα έρευνας και ανάπτυξης.

Ωστόσο, η θετική εικόνα της Ελλάδας δεν είναι αντίστοιχη με την προσέλκυση πραγματικών άμεσων ξένων επενδύσεων. Οι επενδυτές κατατάσσουν τη χώρα μας ως 3ο πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό εντός της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά έρχεται 7η όσον αφορά τον αριθμό των πραγματικών άμεσων ξένων επενδύσεων για το 2007 και 5η όσον αφορά την αξία των επενδύσεων αυτών.

Στην ίδια έρευνα σημειώνεται ότι η Τουρκία και η Ρουμανία πρωταγωνιστούν αναφορικά με την εικόνα που διαμορφώνουν για τις 2 χώρες οι επενδυτές (θέσεις 1η η Τουρκία και 2η η Ρουμανία) αλλά και την προσέλκυση πραγματικών άμεσων ξένων επενδύσεων. Οι 2 προαναφερθείσες χώρες μαζί με τη Σερβία (τοποθετείται 6η από τους επενδυτές) συγκεντρώνουν το 72% του συνολικού αριθμού των ξένων επενδύσεων και περισσότερο από 77% της αξίας τους.

Για να βελτιωθεί η ελκυστικότητα της Ελλάδας και να προσελκύσει περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις θα πρέπει να ληφθούν τα εξής μέτρα: α) μείωση της εταιρικής φορολογίας, β) υιοθέτηση περισσότερο εύκαμπτης εργατικής νομοθεσίας και γ) περισσότερο απλοποίηση των διοικητικών πρακτικών του ελληνικού δημοσίου.


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_22/04/2008_267375