06 Ιουνίου 2011

Δεκάδες γυναίκες φορώντας στολές καμαριέρας διαδήλωσαν έξω από το δικαστήριο όπου ο Ντομινίκ Στρος Καν δήλωσε "αθώος"

Φορώντας σκούρο κοστούμι και γραβάτα, ο Ντομινίκ Στρος Καν δήλωσε αθώος στις κατηγορίες για σεξουαλικά εγκλήματα σε δικαστήριο του Μανχάταν. Την ίδια ώρα, έξω από το κτίριο, δεκάδες γυναίκες ντυμένες με στολές καμαριέρας φώναζαν "Ντροπή σας, ντροπή σας", χωρίς να σταματούν καθόλου.

Ο Ντομινίκ Στρος Καν έφτασε στο δικαστήριο συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αν Σινκλέρ, η οποία τόν κρατούσε από το μπράτσο. Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ δεν αντέδρασε την ώρα που περνούσε μπροστά από τους διαδηλωτές.

Μία από τις διαδηλώτριες, η Τζοζελίν Αγκρέστα, μία Δομινικανή που εργάζεται στο ξενοδοχείο Plaza Hotel, υπογράμμισε ότι ήλθε με σκοπό να "υποστηρίξει μία συνάδελφο που δέχθηκε επίθεση. "Ήρθαμε για να πούμε ότι δεν είμαστε σκλάβοι, ότι εμείς κάνουμε τη δουλειά μας" δήλωσε.

Ακόμη και μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο δικαστής, οι δικηγόροι και οι δημοσιογράφοι άκουγαν τις κραυγές των διαδηλωτών, χωρίς όμως να μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς λένε.

Κατά την ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε στις 16:18 ώρα Ελλάδος, ο δικαστής ρώτησε τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ αν θα δηλώσει ένοχος ή αθώος.

"Ξέρετε ότι αν δεν δηλώσετε ένοχος συμφωνείτε να είστε παρών σε όλες τις ακροάσεις του δικαστηρίου", προειδοποίησε ο δικαστής. Ο Στρος Καν κούνησε το κεφάλι. Στη συνέχεια κοίταξε τον δικαστή και είπε στα αγγλικά με μπάσα φωνή "αθώος".

Πίσω του, η Αν Σινκλέρ καθόταν μαζί με μία γυναίκα. Στην αίθουσα, δεκάδες δημοσιογράφοι, κυρίως Γάλλοι, έγραφαν μανιωδώς στα κινητά τηλέφωνά τους, ανεβάζοντας πληροφορίες στο Twitter.

"Κρατήστε τα κινητά τηλέφωνα σας χαμηλά, αν τα δω πάνω από το κεφάλι σας, είναι δικά μου", απείλησε μια γυναίκα, από το προσωπικό ασφάλειας του δικαστηρίου.

Μετά από τη διαδικασία, ο Στρος Καν επιβιβάστηκε μαζί με τη σύζυγό του στο μαύρο τζιπ τους για να κατευθυνθεί προς την πολυτελή κατοικία τους, όπου θα παραμείνει σε κατ' οίκον περιορισμό μέχρι τη δίκη του.

Κατά την έξοδό του από το δικαστήριο, ο δικηγόρος του Στρος Καν, Μπέντζαμιν Μπράφμαν δήλωσε ότι δεν υπάρχουν "ισχυρά στοιχεία που να δείχνουν ότι υπήρξε εξαναγκασμός", σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει η καμαριέρα.

Από την πλευρά του, ένας από τους δικηγόρους της καμαριέρας, χαρακτήρισε την πελάτισσά του ως μία "γυναίκα αξιόλογη και αξιοπρεπή", η οποία υπέστη μία "φοβερή σεξουαλική επίθεση".