10 Ιουνίου 2011

Θεσσαλονίκη - Δυσαρέσκεια παραγωγικών φορέων της Β. Ελλάδας για τα μέτρα

http://www.epistimonikomarketing.gr/uploads/images/2008_09/p042a.jpg«Ματώνουν» την οικονομία τα νέα οικονομικά μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι διοικήσεις παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι τα χαρακτηρίζουν «καταστροφικά», «άδικα» και «επαχθή» και ισχυρίζονται ότι θα οδηγήσουν σε αφανισμό επιχειρήσεων και αύξηση ανεργίας.

Αναλυτικότερα, με ανακοίνωση του, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) υποστηρίζει ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις αποδεικνύονται καταστροφικές για την επιβίωση της βιομηχανίας. «Δεν αποτελούν μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση αποφάσεις που επιδεινώνουν ευθέως την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να οδηγήσουν επιχειρήσεις στο κλείσιμο, στην αύξηση της ανεργίας, και με μαθηματική ακρίβεια στην περαιτέρω εμβάθυνση της ύφεσης», αναφέρει η διοίκηση του ΣΒΒΕ.

Προσθέτει ότι η προβλεπόμενη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο θα επιβαρύνει περαιτέρω τις ελληνικές βιομηχανίες, ενώ το ίδιο ισχύει για τις αυξήσεις του ΦΠΑ, την επιβολή νέων τελών τραπεζικών εργασιών και τη μείωση του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων. Καλεί την κυβέρνηση ν’ αντιληφθεί ότι μόνον με μέτρα έμπρακτης ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας -κι όχι με φοροεισπρακτικού περιεχομένου αποφάσεις- μπορεί να επιτύχει την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Εξάλλου, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, σε αφανισμό οδηγούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ελλάδας, εξαιτίας των νέων μέτρων. «Οι μικρομεσαίοι, συνταξιούχοι και μισθωτοί που αποτελούν τα μόνιμα υποζύγια, τώρα καλούνται να καταβάλλουν και ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23% που θα επιβληθεί από το Σεπτέμβριο θα οδηγήσει σε περαιτέρω ύφεση τον κλάδο προκαλώντας αλυσιδωτές συνέπειες στην αγορά.