Μπορεί μέχρι πριν από λίγα χρόνια η ελληνική γη να απασχολούσε αμέτρητους εργάτες από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, αλλά σήμερα το τοπίο έχει αλλάξει άρδην και πλέον, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, η ενασχόληση με τη γη αποτελεί σχεδόν αποκλειστικά πια … ελληνική υπόθεση, όπως προκύπτει από δηλώσεις παραγωγών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Έτσι, ενώ μέχρι και τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού χιλιάδες εργάτες από Αλβανία, Βουλγαρία και Ρουμανία κατέβαιναν μαζικά, με πούλμαν, για να εργαστούν στους ελληνικούς αγρούς, φέτος ο αριθμός τους έχει συρρικνωθεί, αφού ελάχιστοι είναι αυτοί οι Έλληνες παραγωγοί, που τους παρέχουν πλέον μεροκάματο.
"Έπεσαν με τα μούτρα στη δουλειά οι Έλληνες παραγωγοί, αφού τα 'σπασμένα' των προηγούμενων χρόνων δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για επιπλέον δαπάνες", εξηγεί ο αγρότης Γιάννης Βράνας, μέλος της τριμελούς διαπραγματευτικής ομάδας, που συγκροτήθηκε από όλους τους ροδακινοπαραγωγούς της χώρας, για την τιμή και τη διακίνηση του συμπύρηνου ροδάκινου.
Υπό αυτές τις συνθήκες και με το "ζωνάρι" να έχει σφίξει σημαντικά, οι Έλληνες παραγωγοί βρίσκονται πλέον μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, στην οποία καλούνται να ξαναπάρουν στα ... χέρια τους τη γη τους.
Στην αντίπερα όχθη, δεν είναι λίγοι αυτοί οι αλλοδαποί εργάτες, που έχουν στήσει τα αντίσκηνά τους και περιμένουν καρτερικά, μήπως και κάποιος Έλληνας παραγωγός τους χρειαστεί στα χωράφια τους, όπως επισημαίνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών Άργισας (νομός Λάρισας), Αλέξανδρος Παντραλέξης.
Μειωμένη παραγωγή, ακριβότερο προϊόν
Μειωμένη ως και 45% αναμένεται φέτος η συνολική παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου στην Ελλάδα , σύμφωνα με τους παραγωγούς, ενώ ελαφρά συρρικνωμένη υπολογίζεται και αυτή του επιτραπέζιου.
Το δέντρο ξεκινά να "δίνει" ροδάκινο από τον πέμπτο χρόνο και μετά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεν πολλές ροδακινιές, αλλά ακόμα δεν είναι έτοιμες να προσφέρουν την καλύτερή τους γεύση στους καταναλωτές.
"Βλέπετε στους πάγκους και στις λαϊκές αγορές τις ποσότητες ροδάκινων των προηγούμενων χρόνων", μας ρωτάει ο κ. Χαλκίδης, για να λάβει την αρνητική μας απάντηση.
Τα επιτραπέζια ροδάκινα, σύμφωνα με τον ίδιο, βρέθηκαν στη δίνη των καιρικών συνθηκών, ενώ τα συμπύρηνα έπεσαν "θύματα" των εκριζώσεων τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών πώλησής τους, μεταξύ άλλων και στις βιομηχανίες.
"Την τελευταία διετία, οι οι ροδακινοπαραγωγοί επανειλημμένα προειδοποιούσαμε ότι θα προχωρήσουμε σε εκριζώσεις των δέντρων συμπύρηνων ροδάκινων, αλλά δεν μας πίστευαν, ενώ φέτος που θα νιώσουν την έλλειψη, θα κληθούν να πληρώσουν ακριβότερα", επισημαίνει ο κ. Χαλκίδης.
Το αργότερο μέχρι τις 20 Ιουνίου θα έχει "κλειδώσει" η τιμή για το συμπύρηνο ροδάκινο, όπως ανέφερε το μέλος της τριμελούς διαπραγματευτικής ομάδας για την τιμή και τη διακίνηση του προϊόντος, Γιάννης Βράνας.
"Εμείς στοχεύουμε στα 0,31 λεπτά/κιλό, ενώ κάναμε και προτάσεις σε ό,τι αφορά τη διακίνηση του προϊόντος", υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι "ακόμα όλα είναι ανοιχτά και δεν υπάρχει καμιά συμφωνία".
Πάντως, σημείωσε ότι σε περίπτωση που ... δεν τα βρουν, θα γίνουν γενικές συνελεύσεις με όλους τους ροδακινοπαραγωγούς της χώρας, προκειμένου να αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι. Υπενθυμίζεται ότι, πέρυσι, οι ροδακινοπαραγωγοί πέτυχαν τιμή 0,20 λεπτά/κιλό στο συμπύρηνο, εκ των οποίων τελικά έβαλαν στην τσέπη 0,15-0,17 λεπτά/κιλό, αφού το υπόλοιπο ποσό κρατήθηκε από τις συνεταιριστικές για τα έξοδά τους.
Σύμφωνα με τους παραγωγούς, το κόστος παραγωγής υπερβαίνει τα 0,20 λεπτά/κιλό και στο πλαίσιο αυτό ανέφεραν, ότι ιδίως πέρυσι η "χασούρα" τους ήταν μεγάλη.
"Έπεσαν με τα μούτρα στη δουλειά οι Έλληνες παραγωγοί, αφού τα 'σπασμένα' των προηγούμενων χρόνων δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για επιπλέον δαπάνες", εξηγεί ο αγρότης Γιάννης Βράνας, μέλος της τριμελούς διαπραγματευτικής ομάδας, που συγκροτήθηκε από όλους τους ροδακινοπαραγωγούς της χώρας, για την τιμή και τη διακίνηση του συμπύρηνου ροδάκινου.
Υπό αυτές τις συνθήκες και με το "ζωνάρι" να έχει σφίξει σημαντικά, οι Έλληνες παραγωγοί βρίσκονται πλέον μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, στην οποία καλούνται να ξαναπάρουν στα ... χέρια τους τη γη τους.
Στην αντίπερα όχθη, δεν είναι λίγοι αυτοί οι αλλοδαποί εργάτες, που έχουν στήσει τα αντίσκηνά τους και περιμένουν καρτερικά, μήπως και κάποιος Έλληνας παραγωγός τους χρειαστεί στα χωράφια τους, όπως επισημαίνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών Άργισας (νομός Λάρισας), Αλέξανδρος Παντραλέξης.
Μειωμένη παραγωγή, ακριβότερο προϊόν
Μειωμένη ως και 45% αναμένεται φέτος η συνολική παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου στην Ελλάδα , σύμφωνα με τους παραγωγούς, ενώ ελαφρά συρρικνωμένη υπολογίζεται και αυτή του επιτραπέζιου.
Το δέντρο ξεκινά να "δίνει" ροδάκινο από τον πέμπτο χρόνο και μετά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεν πολλές ροδακινιές, αλλά ακόμα δεν είναι έτοιμες να προσφέρουν την καλύτερή τους γεύση στους καταναλωτές.
"Βλέπετε στους πάγκους και στις λαϊκές αγορές τις ποσότητες ροδάκινων των προηγούμενων χρόνων", μας ρωτάει ο κ. Χαλκίδης, για να λάβει την αρνητική μας απάντηση.
Τα επιτραπέζια ροδάκινα, σύμφωνα με τον ίδιο, βρέθηκαν στη δίνη των καιρικών συνθηκών, ενώ τα συμπύρηνα έπεσαν "θύματα" των εκριζώσεων τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών πώλησής τους, μεταξύ άλλων και στις βιομηχανίες.
"Την τελευταία διετία, οι οι ροδακινοπαραγωγοί επανειλημμένα προειδοποιούσαμε ότι θα προχωρήσουμε σε εκριζώσεις των δέντρων συμπύρηνων ροδάκινων, αλλά δεν μας πίστευαν, ενώ φέτος που θα νιώσουν την έλλειψη, θα κληθούν να πληρώσουν ακριβότερα", επισημαίνει ο κ. Χαλκίδης.
Το αργότερο μέχρι τις 20 Ιουνίου θα έχει "κλειδώσει" η τιμή για το συμπύρηνο ροδάκινο, όπως ανέφερε το μέλος της τριμελούς διαπραγματευτικής ομάδας για την τιμή και τη διακίνηση του προϊόντος, Γιάννης Βράνας.
"Εμείς στοχεύουμε στα 0,31 λεπτά/κιλό, ενώ κάναμε και προτάσεις σε ό,τι αφορά τη διακίνηση του προϊόντος", υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι "ακόμα όλα είναι ανοιχτά και δεν υπάρχει καμιά συμφωνία".
Πάντως, σημείωσε ότι σε περίπτωση που ... δεν τα βρουν, θα γίνουν γενικές συνελεύσεις με όλους τους ροδακινοπαραγωγούς της χώρας, προκειμένου να αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι. Υπενθυμίζεται ότι, πέρυσι, οι ροδακινοπαραγωγοί πέτυχαν τιμή 0,20 λεπτά/κιλό στο συμπύρηνο, εκ των οποίων τελικά έβαλαν στην τσέπη 0,15-0,17 λεπτά/κιλό, αφού το υπόλοιπο ποσό κρατήθηκε από τις συνεταιριστικές για τα έξοδά τους.
Σύμφωνα με τους παραγωγούς, το κόστος παραγωγής υπερβαίνει τα 0,20 λεπτά/κιλό και στο πλαίσιο αυτό ανέφεραν, ότι ιδίως πέρυσι η "χασούρα" τους ήταν μεγάλη.