09 Ιουνίου 2011

Θεσσαλονίκη: "Η πόλη... πιάνει λιμάνι". Παρουσιάστηκε η πρώτη φάση ανάπλασης της πρώτης προβλήτας

Τον περίπατό τους στο λιμάνι, αλλά και τη θέα προς την πόλη, θα έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν πλέον ανενόχλητοι οι πολίτες, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης ήπιας ανάπλασης, που πραγματοποίησε ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης στην πρώτη προβλήτα του λιμανιού.

Η πρώτη φάση της ανάπλασης παρουσιάστηκε απόψε σε εκδήλωση του ΟΛΘ. «Η πόλη… “πιάνει” λιμάνι». Με τη φράση αυτή συνόψισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ, Στέλιος Αγγελούδης το προσδοκώμενο αποτέλεσμα της ανάπλασης.

«Με άλλα λόγια η πόλη έρχεται εκεί που ανήκει, σε ένα λιμάνι που συμπυκνώνει την ιστορία της αιώνες τώρα», τόνισε ο κ. Αγγελούδης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το θαλάσσιο μέτωπο του λιμανιού που «κοιτάζει» προς την πλατεία Αριστοτέλους διαμορφώθηκε με δενδροφυτεύσεις, φωτισμό και παγκάκια για τους επισκέπτες. Η ήπια ανάπλαση διήρκεσε τέσσερις μήνες και κόστισε περίπου 400.000 ευρώ.

Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει η δεύτερη φάση της ανάπλασης, που αφορά στο υπόλοιπο κομμάτι της προβλήτας. «Τον Σεπτέμβριο η πρώτη προβλήτα δεν θα έχει καμιά σχέση με αυτό που βλέπαμε πέρυσι. Θα είναι ένας χώρος αναψυχής, περιπάτου και πολιτισμού για την πόλη», επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΛΘ.

Επίσης, μέχρι το τέλος του χρόνου προγραμματίζεται η δημιουργία μουσείου Λιμενικής και Ναυτικής Ιστορίας στη συγκεκριμένη προβλήτα, ενώ επόμενος στόχος του ΟΛΘ είναι και η έναρξη των εργασιών κατασκευής μαρίνας ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της ανάπλασης, εγκαινιάστηκε και έκθεση ναυταθλητισμού στο κτίριο του αντλιοστασίου της πρώτης προβλήτας. Την έκθεση συνδιοργανώνουν το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης. Μέσα από φωτογραφίες, κείμενα και κειμήλια η έκθεση αφηγείται την εξέλιξη της ναυσιπλοΐας από την απαρχή της μέχρι σήμερα. Εστιάζει δε το ενδιαφέρον της στα αθλήματα της ιστιοπλοΐας, της κωπηλασίας και του κανόε καγιάκ.