07 Ιουνίου 2011

ΠΑΣΟΚ Συνεδρίαση ΚΤΕ Οικονομικών - Συνεχίζονται οι τοποθετήσεις βουλευτών

Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, στην οποία συνεχίζονται οι τοποθετήσεις βουλευτών:

Αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι ευθύνονται οι εταίροι για την πορεία του προγράμματος και υπάρχουν αμφιβολίες και για την πορεία του επόμενου, τότε πρέπει να επανατοποθετήσει το θέμα από την αρχή, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Σαλαγιάννης.

Ο κ. Σαλαγιάννης είπε επιπλέον, ότι το πρόβλημα δεν έγκειται στο αν με την ψήφιση ή μη του Μεσοπρόθεσμου σώζεται η χώρα ή χρεοκοπεί, αλλά αν το πρόγραμμα εφαρμοζόμενο θα σώσει την χώρα.

Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης όχι μόνο από αυτούς που βγαίνουν στις πλατείες, αλλά κι από αυτούς που είναι στα σπίτια τους, γιατί δεν πιστεύουν ότι το πρόγραμμα θα πετύχει, με δεδομένο ότι το προηγούμενο απέτυχε, πρόσθεσε ο κ. Σαλαγιάννης.

Υπέρ της φορολόγησης όλου του ορυκτού πλούτου τάχθηκε ο Γιάννης Δριβελέγκας καθώς, όπως ανέφερε, το κράτος δεν εισπράττει ούτε ένα ευρώ αφ' ενός μεν γιατί δεν έχει τροποποιηθεί ο Μεταλλευτικός Κώδικας που είναι εν ισχύει από το 1937, αφ' ετέρου δε διότι πολλοί ιδιοκτήτες μεταλλείων κλπ, διατηρούν εξωχώριες εταιρείες στις οποίες πωλούν επί ζημία τον ορυκτό πλούτο, ο οποίος "επιστρέφει" μέσω των εξωχώριων ως προϊόν, με αποτέλεσμα τα κέρδη να μένουν "έξω" και το δημόσιο να μην εισπράττει.

Δεν παρουσιάζεται πρόγραμμα με προοπτικές ανάπτυξης, ανέφερε, ο Θανάσης Παπαγεωργίου, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος από αυτήν την άποψη και πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές, γιατί αυτές δεν πιστεύουν ότι μπορούμε να διαχειριστούμε το χρέος το οποίο πλέον θα κατέχουν κράτη και όχι ιδιώτες και αυτό ενέχει τον κίνδυνο ομηρίας της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Παπαγεωργίου, είπε ότι η μόνη εμπειρία παγκοσμίως είναι εκείνη της Λατινικής Αμερικής, όπου οι κερδοσκόποι έβγαλαν πολλά χρήματα.

Το μίγμα ύφεσης-μεγάλου χρέους και αποκρατικοποιήσεων, όπως τις παρουσιάζει σήμερα η Wall Street Journal, τότε η χώρα θα μαραζώσει, είπε ο κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος επιπλέον είπε ότι δεν γίνεται να πουλήσουμε την ΔΕΗ και τον ΟΤΕ.

Ο πρωθυπουργός, αν θέλει να σώσει την χώρα, πρέπει να ομολογήσει ότι η κρίση υπερβαίνει τη μία παράταξη φέρεται ειπών, ο κ. Δημήτρης Λιντζέρης, ο οποίος πρόσθεσε ότι χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

Ο κ. Λιντζέρης επίσης επέκρινε τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι με περισσή αλαζονεία "ήλθε εδώ να ανακοινώσει νέα μέτρα, χωρίς αυτοκριτική".

Από την μεριά του ο Νίκος Ζωίδης εκτίμησε ότι έχουμε φθάσει στο σημείο στο οποίο η επίτευξη των στόχων που είναι συγκεκριμένοι, όπως το Μεσοπρόθεσμο και η 5η δόση, [ενδέχεται] να γίνουν θρυαλλίδα κοινωνικών εκρήξεων.

Δεν προχωράμε σε μεταρρυθμίσεις, παίρνουμε μόνο μέτρα είπε η κ. Σοφία Γιαννακά, προσθέτοντας ότι 156 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος για την πορεία της χώρας και του ΠΑΣΟΚ.

"Δεν έχουμε την πολιτική νομιμοποίηση να πάθει το ΠΑΣΟΚ αυτό που έπαθε ο Σόκρατες", είπε χαρακτηριστικά, η κ. Γιαννακά.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν λιγοψυχούν μπροστά σε σκληρά μέτρα αλλά να είναι αποτελεσματικά, είπε ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ο οποίος ανέφερε ως παράδειγμα τρεις οργανισμούς που υπάγονται στο υπουργείο Ανάπτυξης με αντικείμενο την ένδυση και την τεχνολογία οι οποίοι κοστίζουν συνολικά 10 εκατ. ευρώ, ενώ, όπως είπε σε μια από αυτές τις εταιρείες το ΔΣ απαρτίζεται από 8 άτομα, ενώ το προσωπικό της εταιρείας είναι επτά άτομα.

Επίσης, ο κ. Κωνσταντινόπουλος είπε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν είναι παραθεριστές, όπως οι βουλευτές της ΝΔ που έβλεπαν το έλλειμμα και δεν έκαναν τίποτα.

Έχουμε φθάσει σε αδιέξοδο, καθώς δεχόμαστε πυρά από δύο μεριές, από τη μια μας λένε "τι είναι αυτά που κάνετε" και από την άλλη μας λένε ότι "δεν προχωράμε αρκετά" είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία εκτίμησε ότι σε σύγχυση έχει περιέλθει και η κοινωνία.

Η κ. Γιαννακοπούλου χαρακτήρισε τα μέτρα άδικα και είπε ότι δεν μπορεί εξαιτίας αποτυχημένων πολιτικών να παίρνουμε συνεχώς μέτρα που τα πληρώνουν τα ίδια κοινωνικά στρώματα.

Αναφορικά με τους επικοινωνιακούς χειρισμούς της κυβέρνησης, η κ. Γιαννακοπούλου είπε ότι η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης είναι τελείως λάθος, καθώς δεν αποκαλύπτει την στάση της ΝΔ που πέραν των ευθυνών της για την κατάσταση, όπως είπε, από τη μια έλεγε "όχι" στο Μνημόνιο και τώρα ζητά επαναδιαπραγμάτευσή του.

Η κ. Γιαννακοπούλου τάχθηκε υπέρ μιας συνεκτικής πολιτικής με σοβαρή και εξατομικευμένη αυτοκριτική και αφού διευκρίνισε ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση, πρόσθεσε ότι όσοι από τους υπουργούς έχουν αποτύχει "να διευκολύνουν την ελληνική κοινωνία και εμάς κατά την συνείδησή τους".

Επίσης, η κ. Γιαννακοπούλου, συμφωνώντας με τον κ. Κατρίνη είπε ότι δεν μπορεί να χύνουμε δάκρυα για τις συντάξεις των 3000 και 2500 ευρώ και να μην λέμε κάτι για τους απολυμένους του ιδιωτικού τομέα και για την γενιά των 592 ευρώ.

Στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων προχώρησε ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης με πρώτη εκείνη της δημιουργίας μητρώου πόθεν έσχες των ελλήνων πολιτών.

Ο κ. Μιχελογιαννάκης πρότεινε την φορολόγηση με 45% όσων έχουν χρήματα έξω και αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, να δημευθεί η περιουσία τους εδώ.

Η δημιουργία fast track στην απονομή της δικαιοσύνης ήταν η επόμενη πρόταση του κ. Μιχελογιαννάκη ο οποίος πρότεινε επίσης την άμεση ενεργοποίηση αστικής συμφωνίας για δήμευση περιουσίας στην περίπτωση της φοροδιαφυγής, να μην γίνει καμία απόλυση αλλά να αλλάξει η αναλογία του ενός προς δέκα σε ένα προς δεκατρία, την αύξηση του αφορολόγητου από 12.000 ευρώ και πάνω καθώς και να μην πειραχτούν τα επιδόματα που αφορούν οικογένεια, υγεία και σπουδές.

Επίσης ο κ. Μιχελογιαννάκης είπε ότι πρέπει να διατηρηθεί η φοροαπαλλαγή για το ενοίκιο και να σταματήσει αμέσως η κοροϊδία με το φυσικό αέριο και τους ημιυπαίθριους.

Αναφορικά με το δημοψήφισμα, ο κ. Μιχελογιαννάκης είπε ότι στο ΠΑΣΟΚ το λευκό είναι πολιτική αδυναμία, το άκυρο είναι πολιτική ανευθυνότητα και το δημοψήφισμα πολιτική ανικανότητα.

Η ανάληψη της ευθύνης βαραίνει όλους επειδή οι λύσεις θα είναι επώδυνες, είπε ο Μιχάλης Τζελέπης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει καθήκον να διαφυλάξει και να κατοχυρώσει στη συνείδηση των πολιτών ότι έμπρακτα θα υπάρξει δίκαιη κατανομή των βαρών, μετρήσιμα αποτελέσματα και χρονοδιάγραμμα εξόδου από το τούνελ με εγγυήσεις όχι μόνο στους δανειστές αλλά και στο λαό.

Επίσης ο κ. Τζελέπης είπε ότι πρέπει να σταματήσουν να δίνουν τους βουλευτές βορά στην κοινωνία οι πλέον λάθος άνθρωποι.