09 Ιουνίου 2011

GAP ζητάει τη βοήθεια των Αυστριακών για τις αποκρατικοποιήσεις!!!

Την τεχνογγνωσία της Αυστριακής Εταιρείας Διαχείρισης Αποκρατικοποιήσεων φέρεται να έχει ζητήσει η Ελλάδα

Στο πλαίσιο της επικείμενης πώλησης δημοσίων επιχειρήσεων, για την είσπραξη μέσω αυτής μέχρι και 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Ελλάδα φέρεται να έχει ζητήσει την τεχνογνωσία της Αυστριακής Εταιρείας Διαχείρισης Αποκρατικοποιήσεων (ΑΕΔΑ), όπως γράφει σε σημερινό, εκτενές δημοσίευμά της η αυστριακή εφημερίδα "Ντι Πρέσε", παρουσιάζοντας σχετικές δηλώσεις προς την εφημερίδα, του απερχόμενου γενικού διευθυντή της Εταιρείας, Πέτερ Μιχαέλις.

Όπως αναφέρει ο κ. Μιχαέλις, για λεπτομέρειες μιας τέτοιας συνεργασίας είναι νωρίς, είναι όμως σίγουρο πως θα πρόκειται για μια "συμβουλευτική δραστηριότητα" και προς το παρόν εξετάζονται όλες οι πιθανές δυνατότητες.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο απερχόμενος γενικός διευθυντής, ο οποίος αποχωρεί έπειτα από δέκα χρόνια θητείας από την ηγεσία της ΑΕΔΑ, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να θέσει ο ίδιος στη διάθεση των Ελλήνων, τις εμπειρίες του.

Στις δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο Πέτερ Μιχαέλις επισημαίνει πως η ΑΕΔΑ διαθέτει τεράστιες γνώσεις στην πώληση κρατικών επιχειρήσεων και πως στο παρελθόν τις έχει προσφέρει για τα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων σε διάφορες χώρες όπως, Τουρκία και Σλοβενία αλλά επίσης σε Κίνα και Νότια Κορέα.

Ο κ. Μιχαέλις θεωρεί πως δυσκολίες που θα προκύψουν σε μια δραστηριοποίηση στην Ελλάδα, θα συνδέονται, εκτός της γλώσσας και γραφής που κάποιος θα πρέπει να κατέχει, με την απαραίτητη διαδικτύωση, καθώς, όπως σημειώνει, χωρίς επαφές δεν γίνεται τίποτε και ως εκ τούτου θα πρέπει να δημιουργηθούν υποδομές, πάντως ο ίδιος εκτιμά πως το ελληνικό πρόγραμμα (ιδιωτικοποιήσεων) είναι φιλόδοξο και υλοποιήσιμο.

Ο Πέτερ Μιχαέλις αποχωρεί στις 30 Ιουνίου 2011 από γενικός διευθυντής της Αυστριακής Εταιρείας Διαχείρισης Αποκρατικοποιήσεων, έπειτα από θητεία δέκα χρόνων στην κορυφή της ηγεσίας της, έχοντας γίνει όμως τα τελευταία χρόνια επανειλημμένα στόχος κριτικής.

Η κριτική αφορούσε τόσο την τεράστια ετήσια αμοιβή του, των 700.000 ευρώ, όσο και τα λάθη που τού προσάπτονται στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων, όπως εκείνη των Αυστριακών Αερογραμμών (AUA) που σχολιάζεται ως "φιάσκο", καθώς η Αυστρία αναγκάστηκε να πληρώσει επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ στη "Λουφτχάνσα" για την αγορά τους από τη γερμανική εταιρεία.

Την παραίτηση του κ. Μιχαέλις είχε ζητήσει στο παρελθόν αρκετές φορές το ηγούμενο του κυβερνητικού συνασπισμού με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας του καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν, το οποίο ζητά και τη διάλυση της Εταιρείας Αποκρατικοποιήσεων , που όπως τονίζει σχετικά, έχει χάσει προ πολλού το νόημα ύπαρξής της.

Πρόσφατα, ο γενικός γραμματέας των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Γκιούντερ Κρόιτερ, είχε κάνει λόγο για "απολογισμό τρόμου" του Πέτερ Μιχαέλις, τον οποίο επέκρινε για "ξεπούλημα" της Αυστριακής Καπνοβιομηχανίας (Austria Tabak) όπως και των Αυστριακών Αερογραμμών, καθώς και για "σκανδαλώδεις" συμβάσεις για συμβούλους.