21 Ιουνίου 2011

Στο στόχαστρο έντονων επικρίσεων από MME ο Βέλγος υπ. Ρέιντερς που επεσήμανε τις ευρωπαϊκές ευθύνες για την ελληνική κρίση

http://www.euinside.eu/files/image/will-the-european-governments-pass-the-bank-stress-tests/reinders.jpgΣυνέντευξη στη βελγική ολλανδόφωνη εφημερίδα De Standaard παραχωρεί σήμερα ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς με αφορμή τον σάλο που έχει ξεσηκωθεί από τις χτεσινές του δηλώσεις με τις οποίες επέρριψε μερίδιο των ευθυνών για την ελληνική κρίση στους Ευρωπαίους, στο βαθμό που, όπως είπε, γνώριζαν ότι η Ελλάδα παραποιούσε τα στατιστικά της στοιχεία ήδη από την εποχή της ένταξής της στην ΟΝΕ και προτίμησαν να συγκαλύψουν την κατάσταση αντί να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες.

Ακολουθεί η πλήρης μετάφραση της συνέντευξης που παραχώρησε ο Βέλγος υπουργός υπό τον τίτλο: «Θα προτιμούσατε δηλαδή έναν υπουργό που λέει ψέματα;»

- Είπατε στην γαλλική εφημερίδα La tribune ότι η ΕΕ γνώριζε πως οι Έλληνες έκαναν μαγειρέματα με τα στατιστικά τους στοιχεία. Επιμένετε σε αυτή την εκδοχή;

- "Βεβαιότατα! Μήπως ακούτε κάτι καινούργιο; Αμέσως μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ -όχι πριν- η Eurostat άρχισε να έχει την υποψία ότι οι Έλληνες παραποιούσαν τα στατιστικά τους στοιχεία. Είμαι σε θέση να το γνωρίζω αυτό διότι την εποχή εκείνη εκτελούσα χρέη προεδρεύοντος στην ΕΕ".

- Κατόπιν τούτου, πώς μπορεί κανείς να έχει πλέον την παραμικρή εμπιστοσύνη στα ευρωπαϊκά όργανα; Γιατί δεν έκαναν τίποτα τότε;

- "Δεν έχετε δίκιο, κάτι είχε γίνει όχι μόνο το 2001 αλλά και μερικά χρόνια αργότερα. Η κατάσταση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν κάποιες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Eurostat, το Ευρωπαϊκό Γραφείο που είναι επιφορτισμένο με την συλλογή στατιστικών στοιχείων. Αυτό πρέπει να το γνωρίζετε ως συντάκτης που καλύπτει τα ευρωπαϊκά θέματα".

- Απ' ότι όμως φαίνεται τώρα, αυτά που έγιναν δεν βοήθησαν και πολύ την κατάσταση..

- "Ναι πράγματι, οι αλλαγές που έγιναν τότε δεν ήσαν αρκετές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ήδη εδώ και χρόνια προσπαθεί να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στην Eurostat έπρεπε να είχε λάβει περισσότερες εξουσίες. Εγώ ο ίδιος είχα υποστηρίξει κάτι τέτοιο. Αλλά μερικές χώρες δεν επιθυμούσαν κάτι τέτοιο. Σίγουρα όχι από την στιγμή που οι προϋπολογισμοί της Γερμανίας και της Γαλλίας το 2004 και το 2005 δεν πληρούσαν τους όρους που έθετε το Σύμφωνο Σταθερότητας. Από τότε δόθηκε το σύνθημα για μια μεγαλύτερη ευελιξία στην τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων".

- Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το ότι δηλώσατε κατηγορηματικά ότι και το Βέλγιο αλλά και η Γαλλία είναι ευάλωτες σε περίπτωση μιας στάσης πληρωμών από την πλευρά της Ελλάδας.

- "Μα αυτό ακριβώς δεν συμβαίνει; Η κρίση Lehman το 2008 όταν η Dexia, η Fortis και η KBC αντιμετώπισαν προβλήματα, μας έμαθε ότι όλες οι χώρες είναι εκτεθειμένες στον κίνδυνο. Και στην Γερμανία υπήρξαν προβλήματα, όπως και στο Λουξεμβούργο".

- Είναι όμως σοφό από την πλευρά σας να μνημονεύετε διάφορες χώρες από τη στιγμή που η κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και όλα τα MME παρακολουθούν επισταμένα την κάθε δήλωση;

- "Λέω απλά την αλήθεια. Μήπως θα προτιμούσατε έναν υπουργό που λέει ψέματα;"

Σφοδρή κριτική σε βάρος του Βέλγου υπουργού Οικονομικών ασκεί ωστόσο και η επίσης ολλανδόφωνη De Morgen σε άρθρο με τίτλο: «Ο Ρέιντερς ψάχνει ήδη για δουλειά», κατηγορώντας τον για πολυπραγμοσύνη. Όπως ειδικότερα σημειώνεται, ο Βέλγος πολιτικός έχει αποδυθεί το τελευταίο διάστημα σε μια γιγαντιαία εκστρατεία δημοσίων σχέσεων προσπαθώντας να συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του αντί να κρατά χαμηλούς τόνους όπως επιβάλλουν οι περιστάσεις και πράττουν οι άλλοι ομόλογοί του προκειμένου να μην ρίχνουν λάδι στη φωτιά της ελληνικής κρίσης.

Κατά την εφημερίδα ο Ρέιντερς, με την ομοβροντία των δηλώσεών του σε όλα ανεξαιρέτως τα διεθνή ΜΜΕ επί καθημερινής βάσης για την ελληνική κρίση, προσπαθεί να βάλει υποθήκη για το μέλλον εάν και εφόσον συσταθεί μια θέση Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών. Στα πλαίσιο αυτό, αρέσκεται να εμφανίζεται ως ο πλέον κατάλληλος πολιτικός για να καταλάβει μια τέτοια θέση -ή οποιοδήποτε άλλο αξίωμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο- στο βαθμό που δείχνει ότι εμφορείται από ένα αμιγώς ευρωπαϊκό πνεύμα και δεν διστάζει να λέει τα πράγματα με το όνομά του, εκφράζοντας την ευρωπαϊκή οπτική των πραγμάτων.

Η εφημερίδα σταχυολογεί παλιότερες δηλώσεις του Ρέιντερς τις τελευταίες εβδομάδες για την ελληνική κρίση και αναφέρει ότι είναι, μακράν, ο πλέον λαλίστατος από τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, μη έχοντας την παραμικρή αναστολή να μιλήσει επί παντός επιστητού, κυριολεκτικά για τους πάντες και τα πάντα.

Κατά την εφημερίδα, είναι πασιφανές ότι ο γαλλόφωνος φιλελεύθερος πολιτικός έχει αντιληφθεί ότι τα ψωμιά του είναι πλέον μετρημένα στην πολιτική σκηνή του Βελγίου και προσπαθεί να καλλιεργήσει το έδαφος, όπως τόσοι άλλοι συμπατριώτες του στο παρελθόν, για να μεταπηδήσει στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.