06 Ιουνίου 2011

ΠΓΔΜ: Τελικά αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών. Νικητής το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι

Ο κυβερνών συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι αναδείχθηκε νικητής των χθεσινών πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ, ενώ αύξηση του ποσοστού της σημείωσε η αντιπολίτευση.

Οι εκλογές διεξήχθησαν για την ανάδειξη της νέας Βουλής που θα έχει 123 βουλευτές, αφού στους 120 που υπήρχαν έως σήμερα προστίθενται ακόμη τρεις που εκλέγονται από τους ομογενείς, σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία.

Όπως ανακοίνωσε η Κρατική Εφορευτική Επιτροπή, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, ο συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE συγκεντρώνει ποσοστό 38,98,% και εκλέγει 56 βουλευτές (περίπου 48% είχε αποσπάσει στις προηγούμενες εκλογές, πριν από τρία χρόνια και είχε εκλέξει 63 βουλευτές ), έναντι 32,78 % που εξασφαλίζει η αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και της Ράντμιλα Σεκερίνσκα και 42 βουλευτές (περίπου 22% στις προηγούμενες εκλογές και 27 βουλευτές).

Τα μικρότερα σλαβομακεδονικά κόμματα που συμμετείχαν αυτόνομα στις χθεσινές εκλογές συγκέντρωσαν πολύ μικρά ποσοστά και δεν θα έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων επικράτησε το συγκυβερνών κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι με ποσοστό 10, 24 % και 15 έδρες και έπεται το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι με 5,90% και 8 έδρες, ενώ ποσοστό 2,67% και 2 έδρες έλαβε το νεοσύστατο αλβανικό κόμμα του δημάρχου της πόλης Γκόστιβαρ, Ρούφι Οσμάνι.