09 Ιουνίου 2011

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών WIND και VODAFONE εξετάζουν το ενδεχόμενο προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το ενδεχόμενο προσφυγής της στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξετάζει η WIND, σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει, μέσω δημοπρασίας, που θα πραγματοποιηθεί αργότερα μέσα στο έτος, στην εκχώρηση 4 δεσμών κινητής τηλεφωνίας στο φάσμα των 900 MHz, με υπερβολικά υψηλή τιμή εκκίνησης για κάθε δέσμη.

Σημειώνεται ότι οι άδειες της WIND και της VODAFONE λήγουν το 2012 και της COSMOTE το 2016 και από τη διαδικασία απελευθέρωσης του ραδιοφάσματος, το κράτος προσδοκά να εισπράξει περί τα 270 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως δήλωσε ο ανώτερος διευθυντής εταιρικών σχέσεων της WIND, Γιώργος Τσαπρούνης, η δημοπρασία που ανακοινώθηκε αποτελεί ένα έμμεσο φόρο, που επιβαρύνει τους Έλληνες πολίτες, καθώς οι τιμές καταναλωτή θα μπορούσαν να τριπλασιαστούν. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αποτελεί παραβίαση του δικαίου του ανταγωνισμού να μην ανανεωθούν οι άδειες και για το λόγο αυτό οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών εξετάζουν το ενδεχόμενο προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τη WALL STREET JOURNAL, "η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ως τιμή εκκίνησης για τη δημοπρασία τα € 61,7 εκατ. για κάθε δέσμη, τιμή τουλάχιστον τριπλάσια από τα € 20 εκατ. που οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ισχυρίζονται ότι αξίζει, σύμφωνα με μελέτη τιμών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και προσαρμογή τους στα δεδομένα της συρρικνούμενης ελληνικής οικονομίας".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κίνηση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης γίνεται σε μια προσπάθεια να μπουν μετρητά στα ταμεία της, αλλά θα πρέπει η οικονομία να έχει αναπτυξιακό προσανατολισμό, έτσι ώστε να μπορεί το κράτος να αυξήσει τα φορολογικά του έσοδα, αλλά αυτό δεν θα συμβεί αν δεν μπορεί να απαλύνει το κόστος ζωής και το κόστος του επιχειρείν για τους κατοίκους του.