08 Ιουλίου 2011

Κύπρος: έκρηξη σε ναυτική βάση. Τουλάχιστον 12 οι νεκροί , σύμφωνα με την κυπριακή τηλεόραση

Σε τουλάχιστον 12 ανέρχονται οι νεκροί από τις εκρήξεις στην κυπριακή ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Ζύγι που προκάλεσε ωστικό κύμα ακτίνας 3 χλμ., όπως μετέδωσε η κυπριακή τηλεόραση.

Το υπουργείο Άμυνας της Κύπρου δεν επιβεβαιώνει τον ακριβή αριθμό νεκρών ή τραυματιών από τις ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν το πρωί στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Ζύγι έξω από την Λεμεσό. Eκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι θα γίνει ανακοίνωση μόλις υπάρξουν ακριβή στοιχεία. Στη βάση μεταβαίνει ο υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας και ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Ο χώρος έξω από τη ναυτική βάση θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς ο δρόμος γύρω από αυτή είναι γεμάτος από σπασμένα κλαδιά, σωλήνες, σίδερα, γυαλιά από τζάμια αυτοκινήτων.

Από τις εκρήξεις, ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας - Λεμεσού στο ύψος της κοινότητας Μαρί έχει γεμίσει από θραύσματα που εκτοξεύθηκαν σε απόσταση μέχρι και 5 χλμ.. Δύναμη της Αστυνομίας βρίσκεται στο σημείο για να καθαρίσει το δρόμο και να ρυθμίσει την κίνηση.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης, βρίσκεται ήδη στη ναυτική βάση και συντονίζει τη διαχείριση της κρίσης. Στο χώρο της βάσης, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα, ενώ στην περιοχή υπερίπτανται ελικόπτερα.

''Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κρίση'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης. ''Μεγάλο το κακό, μεγάλη καταστροφή. Υπήρξε έκρηξη σε εμπορευματοκιβώτια πυρομαχικών τα οποία είχαν κατασχεθεί από ένα πλοίο πριν τρία χρόνια και προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κρίση'', ανέφερε στη δήλωσή του.

Στην περιοχή εξακολουθεί να αναδύεται έντονη μυρωδιά καμένου και η ορατότητα είναι ακόμη χαμηλή λόγω του σύννεφου καπνού που υπάρχει.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, λίγα λεπτά πριν τις έξι το πρωί ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος, ενώ στον ουρανό ανυψώθηκε ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού.

Η φωτιά ξέσπασε στις τέσσερις το πρωί και αμέσως έσπευσε πυροσβεστική δύναμη. Ενώ καταβαλλόταν προσπάθεια να σβήσει η φωτιά σημειώθηκε η έκρηξη η οποία προκάλεσε οστικό κύμα τριών χιλιομέτρων. Ανάμεσα στους τραυματίες και τους νεκρούς βρίσκονται πυροσβέστες, αξιωματικοί και στρατιώτες που έσπευσαν για την κατάσβεση της φωτιάς.

Από τις εκρήξεις προκλήθηκε διακοπή ρεύματος στους σταθμούς Μονής και Βασιλικού. Στον αυτοκινητόδρομο σημειώθηκαν δυστυχήματα ενώ αυτή την ώρα στο σημείο βρίσκονται μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας αλλά και του Στρατού. Η εκκλησία και κοινοτικά κτήρια στο Μαρί έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ενώ όλα τα σπίτια του χωριού έχουν υποστεί ζημιές. Ο κοινοτάρχης του χωριού Μαρί Νίκος Άσπρου δήλωσε πως δεν υπάρχουν τραυματίες στο χωριό.

Σύμφωνα με μαρτυρία ατόμου που εργαζόταν στο στρατόπεδο τα συγκεκριμένα κοντέινερ παρουσίαζαν εικόνα διόγκωσης εδώ και τρεις μήνες και για το γεγονός αυτό ήταν ενήμερο το ΓΕΕΦ.

Πολύ χαμηλή ορατότητα και έντονη μυρωδιά καμένου επικρατεί στον παλαιό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού κοντά στο Βασιλικό και στο Μαρί. Η Αστυνομία έχει μπλοκάρει την έξοδο του παλαιού δρόμου Λευκωσίας-Λεμεσού που οδηγεί στο Μαρί και δεν επιτρέπει την είσοδο ούτε στους εργαζομένους στο Βασιλικό. Τα μόνα οχήματα που περνούν από το συγκεκριμένο σημείο είναι ασθενοφόρα. Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες υπάρχει μεγάλη κινητικότα από ασθενοφόρα ενώ στα Νοσοκομεία Λεμεσού και Λάρνακας έχει κληθεί προσωπικό για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες.

Επίσης σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν στο Ζύγι και τον κατασκηνοτικό χώρο του Governor’s όπου έπεσαν θραύσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα κατασχεμένα πυρομαχικά ανήκουν στη Συρία, αλλά δεσμεύτηκαν μετά από εντολή Αμερικανών από την Κύπρο και φυλάσσονταν στη Ναυτική Βάση κάτω από ακατάλληλες συνθήκες.

Στο μεταξύ, βλάβες σημειώθηκαν στους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της Μονής και του Βασιλικού, οι οποίοι τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Οι βλάβες εκτιμάται ότι οφείλονται στις εκρήξεις.