04 Ιουλίου 2011

Χρήστος Σταϊκούρας για την έκθεση καταπέλτη σχετικά με την 4η Επικαιροποίηση του «Μνημονίου»

«Η 4η Επικαιροποίηση του «Μνημονίου» αποτυπώνει τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής. Αναδεικνύει τις εσφαλμένες επιλογές και πρακτικές της ηγεσίας της Κυβέρνησης. Επιβεβαιώνει ότι η “θεραπευτική αγωγή” είναι λανθασμένη. Περιλαμβάνει νέα, περισσότερα, οικονομικά αναποτελεσματικά και κοινωνικά άδικα μέτρα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Συγκεκριμένα:

· Εντοπίζονται καθυστερήσεις και διαχειριστικές αδυναμίες στην προετοιμασία και υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Διαπίστωση που οδηγεί στην τοποθέτηση προσώπων (”project managers”) που θα ελέγχουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων (π.χ. αγοράς εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών).

· Παρατηρούνται αδυναμίες στην είσπραξη εσόδων και στον έλεγχο των δαπανών.

· Στην Επικαιροποίηση του «Μνημονίου» περιλαμβάνονται μέτρα και πολιτικές που δεν περικλείονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, όπως είναι η σαφής αναφορά για απολύσεις μετά την ολοκλήρωση του ενός έτους εφεδρείας (σελ. 114, “…after which they will be dismissed ”.).

· Η Κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή.

· Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου διογκώνονται και ανήλθαν στα 6,5 δισ. ευρώ το Μάιο του 2011, από 5,3 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2010.

· Η ύφεση εκτιμάται ακόμη βαθύτερη, στο 3,75% για το 2011 (από 3,5% που ήταν η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό και 3% στο αρχικό Μνημόνιο).

· Ο πληθωρισμός διατηρείται σε υψηλά επίπεδα (διαμορφώθηκε στο 3,1% το Μάιο, έναντι πρόβλεψης για 2,9% για το 2011).

· Η ανεργία θα είναι υψηλότερη από τις προβλέψεις (ήδη, το Μάρτιο, είναι στο 16,2%, έναντι στόχου για 14,5% για το 2011).

· Οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν επιτυγχάνονται.

o Ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 δεν επιτεύχθηκε λόγω της υστέρησης των εσόδων και των χειρότερων αποτελεσμάτων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και νοσοκομείων.

o Η πρόβλεψη για έλλειμμα 7,4% του ΑΕΠ για το 2011, χωρίς την λήψη και άλλων μέτρων, αναθεωρείται σε επίπεδα άνω του 10%. Όσο ήταν και το 2010. Εξαιτίας χαμηλότερων προβλέψεων για τα έσοδα και αναθεωρημένων εκτιμήσεων για την απόδοση κάποιων δημοσιονομικών μέτρων. Πρόκειται για πραγματικό δημοσιονομικό εκτροχιασμό, για το απόλυτο ναυάγιο της οικονομικής πολιτικής.

o Το χρέος αναμένεται να φτάσει στα επίπεδα του 2009 το 2020 (127,1% του ΑΕΠ).

· Η Κυβέρνηση προσδοκά να αντλήσει 15 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις την περίοδο 2011-2012. Να θυμίσουμε ότι είναι η ίδια Κυβέρνηση η οποία προσδοκούσε τον περυσινό Ιούνιο να εισπράξει 3 δισ. ευρώ, τον Δεκέμβριο 7 δισ. ευρώ, και τον εφετινό Απρίλιο 15 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-2013. Είναι η ίδια Κυβέρνηση η οποία προσδοκούσε να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις μέσα στο 2010, και τελικά δεν πραγματοποίησε καμία!

· Οι αποδόσεις των τίτλων εξακολουθούν να είναι σε υψηλά επίπεδα, εξαιτίας της αμφιβολίας των αγορών ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει τη βούληση να προχωρήσει σε δημοσιονομική προσαρμογή (αντίθετα από τους ισχυρισμούς της Κυβέρνησης ότι ευθύνονται οι ευρωπαϊκές αποφάσεις). Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να έχει πρόσβαση στις αγορές ούτε το 2012 (μέχρι πρόσφατα οι Κυβερνητικές και ευρωπαϊκές εκτιμήσεις ήταν ότι αυτό μπορεί να γίνει στο τέλος του 2011).

Η πιο έμπρακτη ομολογία αποτυχίας της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής είναι το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.

Πλαίσιο, το οποίο, όχι μόνο καθυστέρησε στην προετοιμασία του όπως παραδέχεται και η Ε.Ε., αλλά δεν αποτελεί και ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Σήμερα, το ζητούμενο είναι, εγχώριες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, συντεταγμένα και αποφασιστικά, να εντείνουμε τις προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση και ανάταξη της Οικονομίας, σταθεροί στους στόχους αλλά προσανατολισμένοι στην άμεση επανεκκίνηση της Οικονομίας»