19 Ιουλίου 2011

ΚΕΠΕ: Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,3% φέτος

Στο -4,3% αναμένεται να διαμορφωθεί ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ το 2011, ενώ ο ρυθμός μεταβολής του πληθωρισμού αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,02% όλο το 2011, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Όπως αναφέρει το ΚΕΠΕ στην σχετική του έκθεση, η συνεχιζόμενη συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ αντανακλά πρωταρχικά τη μείωση της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης καθώς και τη μείωση των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, που εν μέρει αντισταθμίζεται από την θετική συνεισφορά των εξαγωγών.

Η μείωση της εγχώριας ζήτησης ενισχύεται από τον υψηλό πληθωρισμό, την αβεβαιότητα της αγοράς εργασίας, τη μείωση της πιστωτικής επέκτασης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα και τους συνεχείς κλυδωνισμούς από την κρίση χρέους.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, η εκτίμηση για το πραγματικό ΑΕΠ (-4,43%) είναι δυσμενέστερη από την αντίστοιχη πρόβλεψη του Απριλίου, που προέβλεπε ρυθμό μεταβολής 4,12%. Η απόκλιση οφείλεται κυρίως στην αναθεώρηση των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ και στην επιδείνωση σχεδόν όλων των δεικτών οικονομικής δραστηριότητας που αναφέρονται στην πραγματική οικονομία, κατά το α’ τρίμηνο του 2011.

*** Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση του ΚΕΠΕ

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/649465/Article.aspx