23 Ιουλίου 2011

Νορβηγός ήταν ο δράστης της επίθεσης στο νησί Οτόγια που συνελήφθη-Δεκαεπτά φαίνεται να είναι οι νεκροί από τις δύο επιθέσεις μέχρι στιγμής

http://english.aljazeera.net/mritems/Images/2011/7/22/2011722221714641734_19.jpgΗ αστυνομία πιστεύει ότι η έκρηξη στο Όσλο και οι πυροβολισμοί στο νησί Οτόγια συνδέονται. Υπάρχουν φόβοι ότι υπάρχουν εκρηκτικά στο νησί. Στρατιώτες φαίνεται να έχουν παραταχθεί γύρω από το κέντρο του Όσλο.

Ο άνδρας που συνελήφθη σήμερα μετά τη διπλή δολοφονική επίθεση στο Οσλο και τα περίχωρά του, είναι Νορβηγός, όπως δήλωσε ο νορβηγός υπουργός Δικαιοσύνης Κνουτ Στορμπέργκετ.

"Ενας άνθρωπος συνελήφθη (...) Με ενημέρωσαν ότι πρόκειται για Νορβηγό", δήλωσε ο Στορμπέργκετ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Γενς Στόλτενμπεργκ. "Δεν ξέρω πολλά για αυτόν", πρόσθεσε.

http://english.aljazeera.net/mritems/Images/2011/7/22/2011722221917784884_19.jpgΟ υπουργός επεσήμανε ότι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη βομβιστικη επίθεση στο κέντρο του Οσλο και ακόμη 10 τραυματίστηκαν.

Αρκετοί ακόμη --10 σύμφωνα με μία ανακοίνωση της αστυνομίας-- σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν, όταν ένοπλος άνδρας άνοιξε πυρ σε συγκέντρωση της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος στο νησί Οτόγια.

Η αστυνομία της Νορβηγίας πιστεύει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της έκρηξης στο κέντρο του Όσλο και των πυροβολισμών στο νησί Οτόγια κοντά στην πρωτεύουσα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο NTB.

"Υπάρχουν σοβαροί λόγοι που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο συμβάντων. Υπάρχουν μαρτυρίες που ενισχύουν αυτή την υπόθεση", δήλωσε ο Σβάινουνγκ Σπονχάιμ, που ασκεί χρέη αρχηγού της αστυνομίας του Όσλο, σε συνέντευξη Τύπου.

Η αστυνομία δήλωσε εξάλλου ότι φοβάται πως υπάρχουν εκρηκτικά στο νησί Οτόγια, όπου ένας άνδρας ντυμένος με στολή αστυνομικού άνοιξε πυρ σε συγκέντρωση της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Οι φόβοι αυτοί βασίζονταν στις μαρτυρίες κάποιων από τους συμμετέχοντες στην συγκέντρωση, όπως επεσήμανε ένας αξιωματούχος της αστυνομίας του Όσλο.

Εξάλλου ένας ανταποκριτής του Ρόιτερς είδε στρατιώτες να παίρνουν θέσεις γύρω από το κέντρο του Όσλο. Όταν ρώτησε αν είναι μέλη του νορβηγικού στρατού το επιβεβαίωσαν.