11 Ιουλίου 2011

Συνάντηση Χρυσοχοΐδη με τον υφυπουργό Εμπορίου της Κίνας... σύμφωνα με πληροφορίες ο Κινέζος τον ρώτησε τι κάνει ο Καραμανλής κι ο Βουλγαράκης...

http://www.gargalianoi.com/wp-content/uploads/2011/07/Karamanlis-Voulgarakis.pnghttp://www.newscode.gr/photos/images/sized/articles/kineza-425x287-458x315.jpgΟι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - Κίνας, οι προοπτικές ανάπτυξης της συνεργασίας στο εμπόριο, τη ναυτιλία, τις επενδύσεις καθώς και θέματα ανταγωνισμού συζητήθηκαν στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τον υφυπουργό Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Γκάο που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες πριν τη συνάντηση ο Χρυσοχοΐδης έκανε το σταυρό του που τουλάχιστον στο θέμα των Κινέζων Καραμανλής και Βουλγαράκης αντιστάθηκαν στις πιέσεις του ΠΑΣΟΚ και τους έφεραν στην Ελλάδα για να πουλάει μούρη αυτός σήμερα και να φωτογραφίζονται οι Πάγκαλος-Κουβέλης με όποια Κινέζα τουρίστρια περάσει από μπροστά τους.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Κινέζος υφυπουργός τόνισε ότι η κινεζική κυβέρνηση προτρέπει κινεζικές επιχειρήσεις να αναπτύξουν επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα αναδεικνύοντας τα κίνητρα και τις ευκαιρίες που παρέχει η χώρα μας.

Αναφερόμενος στις διμερείς οικονομικές σχέσεις ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε τις επιτυχίες της χώρας μας στον τομέα του εμπορίου το τελευταίο διάστημα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αύξηση των εξαγωγών προς την Κίνα κατά 56% για το 2010, τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν περιθώρια για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, όσο και για διεύρυνση της παρουσίας της Κίνας στη χώρα μας μέσα από τις άμεσες επενδύσεις.

Αναφέρθηκε στην πρόσφατη υπογραφή με την κινεζική κυβέρνηση ενός νέου μνημονίου για την τυποποίηση προϊόντων, το οποίο αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών. Όπως επισήμανε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης , κοινή δράση μπορεί να επιτευχθεί και σε άλλους τομείς, όπου Ελλάδα και Κίνα εμφανίζουν αυξημένη τεχνογνωσία, όπως ναυτιλία, τουρισμό, ενέργεια, εμπόριο και κατασκευές.

Υπογράμμισε τις συμφωνίες με την κινεζική κυβέρνηση σε ζητήματα ναυτιλιακής συνεργασίας. Σε αυτές περιλαμβάνονται το μνημόνιο συνεννόησης των δύο χωρών για συνεργασία στους τομείς των ναυτιλιακών μεταφορών και των ναυτιλιακών τεχνολογιών, καθώς και για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του τμήματος του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του λιμένα του Πειραιά που έχει παραχωρηθεί στην εταιρεία κινεζικών συμφερόντων COSCO.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε επίσης στο νέο νόμο περί ανταγωνισμού που έχει τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο 2011, και περιέχει σειρά διατάξεων οι οποίες, όπως τόνισε ο υπουργός "συμβάλλουν αδιαμφισβήτητα θετικά στην προστασία του ανταγωνισμού και τη λειτουργία της αγοράς".

"Ο ανταγωνισμός, αποτελεί το θεματοφύλακα της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και αποσκοπεί στην ουσιαστική και θεσμική προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων και την υλοποίηση σημαντικών συνταγματικών στόχων στον ευάλωτο και κρίσιμο για την Ελληνική κοινωνία τομέα της προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού. Η διασφάλιση της ανεξαρτησίας της ανάγεται, δηλαδή, σε λόγους προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος", τόνισε ο υπουργός.