Θέλω να επισημάνω ότι -για μια ακόμη φορά, και για ένα μείζονος σημασίας ζήτημα- η κυβέρνηση έρχεται στα λόγια μας. Αναφέρομαι στο ΕΣΠΑ και τις δηλώσεις που έκανε, χθες, ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Αυτό που συμφωνήθηκε με την Κομισιόν είναι ένα από τα 23 μέτρα-ανάσες, που είχε καταθέσει, στις 18 Φεβρουαρίου 2010, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς. Μέτρο, που μαζί με τις υπόλοιπες προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση λοιδορούσε.
Θυμίζω ότι η συγκεκριμένη πρόταση ήταν το πρώτο από τα 23 μέτρα που είχαμε προτείνει. Και αναφέραμε κατά λέξη:
«Υποβολή αιτήματος από την κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μεταφορά της εθνικής συμμετοχής της Ελλάδας στο τέλος την παρούσης προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ, ώστε να υπάρξει κατά τα πρώτα κρίσιμα χρόνια χρηματοδότηση των κοινοτικών προγραμμάτων κατά 100% από τα κοινοτικά ταμεία (με ανάλογη αύξηση της εθνικής συμμετοχής τα επόμενα χρόνια)..».
Δυστυχώς, από τότε μέχρι σήμερα, χάθηκε πολύτιμος χρόνος, με δυσμενείς συνέπειες στην πραγματική οικονομία, την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση, αλλά και στην προώθηση των μεγάλων έργων, όπως οι 5 μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι.
Χρειάστηκαν 18 μήνες για να καταλάβουν και να δεχτούν αυτά που έλεγε ο Αντώνης Σαμαράς από το Φεβρουάριο του 2010.
Είναι και αυτό, άλλη μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση, ούτε προτάσεις εξόδου από την κρίση έχει, ούτε διαπραγματεύεται.
Χρειάστηκε -συγκεκριμένα- το Φεβρουάριο του 2010, ο Αντώνης Σαμαράς να κάνει αυτή την πρόταση.
Και χρειάστηκε πρώτα να την υιοθετήσει η Ευρώπη -σας θυμίζω τις δηλώσεις Ολι Ρεν και Ε. Μπαρόζο- προκειμένου, μετά από τόσους μήνες καθυστέρησης και απραξίας, να ακολουθήσει η κυβέρνηση και να την ανακοινώσει θριαμβολογώντας.
Για τις σχετικές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού υπήρξε, χθες, δήλωση από τον αρμόδιο Τομεάρχη της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Χατζηδάκη.
Θέλω, όμως, να σταθώ σε τέσσερα σημεία:
Πρώτον: Ο αρμόδιος υπουργός, αντί να θριαμβολογεί, έχει υποχρέωση να εξηγήσει γιατί η καθυστέρηση των 18 μηνών;
Δεύτερον: Ο ισχυρισμός του για όφελος 14 δισ. ευρώ, αποτελεί απόπειρα μιας ακόμη κακόγουστης αλχημείας, αφού η κοινοτική συνδρομή στο ΕΣΠΑ παραμένει η ίδια.
Τρίτον: Η Ελλάδα από την 5η θέση, που βρισκόταν το Σεπτέμβρη του 2009, σε ό,τι αφορά την απορρόφηση κοινοτικών πόρων, κατέληξε σήμερα στην 20η θέση, μεταξύ των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. Και
Τέταρτον: Η εμμονή του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να διαστρεβλώνει την αλήθεια και να παραποιεί την πραγματικότητα, πληρώνεται πολύ ακριβά από την οικονομία και ολόκληρη την κοινωνία.