08 Ιουλίου 2011

Τη συγγνώμη του Ισραήλ για τους θανάτους Τούρκων ακτιβιστών ζητά ο Ερντογάν για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών

http://turkeymacedonia.files.wordpress.com/2010/05/resimler_haber_erdogan.jpgΟ πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι είναι "αδιανόητο" να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ όσο το Τελ Αβίβ δεν ζητάει συγγνώμη για τους εννέα Τούρκους ακτιβιστές που σκοτώθηκαν σε επιχείρηση του ισραηλινού στρατού εναντίον του πρώτου στολίσκου για τη Γάζα, τον Μάιο του 2010.

Στο κείμενο της ομιλίας του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση ο Ερντογάν τόνισε ότι η άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ και η καταβολή αποζημίωσης στα θύματα του πλοίου "Μαβί Μαρμαρά" είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.

Από την Ιερουσαλήμ, Ισραηλινός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του δήλωσε σήμερα ότι η παρουσίαση της έκθεσης του ΟΗΕ για το τι συνέβη στο "Μαβί Μαρμαρά" στις 31 Μαΐου του 2010 αναβλήθηκε προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Τουρκία και το Ισραήλ για να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν επρόκειτο να παρουσιάσει την έκθεση χθες ή σήμερα. Σύμφωνα όμως με το Ισραήλ, η ημερομηνία κατάθεσης της έκθεσης μετατέθηκε ώστε να υπάρξει κάποια επαναπροσέγγιση μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ πριν από τη δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων της έρευνας.

"Δεν γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία αλλά αληθεύει ότι αναβλήθηκε για μερικές ημέρες, ώστε Ισραήλ και Τουρκία να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία", δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός.

Στις 31 Μαΐου 2010 άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ κατέλαβαν στα διεθνή ύδατα το τουρκικό πλοίο "Μαβί Μαρμαρά", τη "ναυαρχίδα" του διεθνούς στολίσκου που θα επιχειρούσε να σπάσει το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εννέα Τούρκοι ακτιβιστές. Η Τουρκία ανακάλεσε τότε τον πρεσβευτή της στο Τελ-Αβίβ και διαμήνυσε ότι οι σχέσεις της με το Ισραήλ "δεν θα ήταν ποτέ ξανά οι ίδιες".

Την Πέμπτη ισραηλινή πηγή ανέφερε ότι οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη μεταξύ Τούρκων και Ισραηλινών αξιωματούχων "απέτυχαν" και ότι δεν έχει οριστεί κανένας νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.