17 Ιουλίου 2011

Ο Άκης και οι εισφορές για τον “αντιδικτατορικό αγώνα”

http://www.kourdistoportocali.com/UsersFiles/PAPANDREOU-AKIS-TOR.jpgΤι είπε παλαιός αριστερός δήμαρχος των Χανίων για τον Άκη
Μια διδακτική ιστορία

Ο Άκης λοιπόν παραπέμφθηκε για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και για παθητική δωροδοκία. Με τους ψήφους του ΠΑΣΟΚ πρωτίστως. Ποιός να το φανταζόταν, αλήθεια. Για να μην ξεχνιόμαστε την περίοδο της δικτατορίας που κάποιοι εργάζονταν να φέρουν την «δημοκρατία» και να τακτοποιηθούν θα αναφέρω μια απλή ανθρώπινη ιστορία, η οποία δείχνει πολλά. Την διηγήθηκε ο Γιάννης Κλωνιζάκης, ο οποίος είχε πάρει μέρος μαζί με τον Παναγούλη στην απόπειρα εκτέλεσης του Παπαδόπουλου. https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhgHRY0p39HXxnWcFTDHs4a4uznBWePK6XLXKtHxlNKiQMU5VTb12Tya7Ub7x8cniV2WcxcsGKDLqr3xwgZOUBKMByqF3Y65UpoCG3eSa9h-voPd5qUaqNMJU7tdTsmSFxK-Yxiy24S-Ssx/s1600/tsoxatzopoulotrh.jpgΣυνελήφθη τότε, καταδικάστηκε σε 25 χρόνια, φυλακίστηκε ως την αμνηστία του Παπαδόπουλου. Ο Κλωνιζάκης είναι ένας από κείνους τους αριστερούς που δεν «εξαργύρωσε» ποτέ τους «αγώνες» του. Εκλέχτηκε μια τετραετία μόνο δήμαρχος Χανίων κι έζησε στην πόλη των Χανίων. Είπε λοιπόν ο Κλωνιζάκης:

«Την περίοδο της χούντας, κατέβαινε τακτικά ο Άκης από τη Γερμανία στην Ιταλία, ως απεσταλμένος του Ανδρέα και του ΠΑΚ. Στην Ιταλία τότε υπήρχαν χιλιάδες Έλληνες φοιτητές που πρωτοστατούσαν στον αντιδικτατορικό αγώνα. Όλες οι οργανώσεις είχαν ισχυρούς πυρήνες στις πόλεις της Ιταλίας. Στις επισκέψεις του, εκτός από πολιτική καθοδήγηση, ο Άκης ζητούσε και χρήματα για τις ανάγκες του αγώνα. Οι φοιτητές έκαναν οικονομικές εξορμήσεις, μεροκάματα εδώ κι εκεί, ό,τι μπορούσαν για να βρουν λεφτά, αφού ήξεραν ότι η συνωμοτική δράση και ο ένοπλος αγώνας είχαν ανάγκη από πόρους. Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι ο Άκης παρέδιδε μέχρι δεκάρας τα χρήματα στο κεντρικό ταμείο της οργάνωσης, διότι και έλεγχος υπήρχε και εξατομικευμένα πλάνα. Αλλού ήταν το θέμα. Σε μια από τις επισκέψεις του, πίεσε τόσο πολύ τα μέλη του ΠΑΚ να δώσουν χρήματα, που άδειασαν όλοι ως και τις τσέπες τους, δίνοντας όσα είχαν και δεν είχαν, μέχρι και τα λεφτά του βραδινού φαγητού τους. Ήταν άλλοι καιροί τότε, καιροί αυταπάρνησης και πίστης. Αφού λοιπόν τέλειωσε η συνεδρίαση κι όλοι σκεφτόντουσαν πως θα βρουν κανένα μεροκάματο για να βγάλουν τον μήνα, κερνά ένας απ’ αυτούς τον «σύντροφο Άκη» ένα τσιγάρο. Και τότε, βγάζει ο Άκης από την τσέπη του έναν χρυσό αναπτήρα Dunhill και το ανάβει…»

Τα σχόλια δικά σας.

http://xryshaygh.wordpress.com