17 Ιουλίου 2011

Ο ορισμός του παρανοικού: Επιμένει ο μάγος Παπακης ότι μας γλύτωσε απ τα χειρότερα!!!

http://www.apn.gr/wp-content/uploads/2009/03/vasilhs-papakonstantinou.jpg"Είμαστε ακόμη σε πολύ επικίνδυνα νερά όμως έχουμε γλυτώσει τα χειρότερα και οι θυσίες πιάνουν τόπο" αναφέρει σε συνέντευξή του στο "Έθνος της Κυριακής" ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Η υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, τονίζει, δεν ήταν ψήφος εμπιστοσύνης στον Παπακωνσταντίνου ή τον Βενιζέλο, ήταν ψήφος εμπιστοσύνης στις αρχές μας που πάνω από όλα βάζουν τη σωτηρία του τόπου ενώ για τον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο, υπογραμμίζει ότι "διαθέτει αναμφισβήτητα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο".

Οι εκλογές όχι απλώς δεν είναι λύση, τονίζει, αλλά θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που κάποιοι επιχειρούν να πείσουν ότι θα λύσουν. «Είναι ανεύθυνο να καλλιεργείται ένα κλίμα προεκλογικής περιόδου, τη στιγμή που όλα συγκλίνουν στην ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη».

Χρειαζόμαστε μεγάλες θεσμικές αλλαγές - πέρα από την οικονομική διαχείριση. Και αυτές χρειάζονται την ευρύτερη δυνατή νομιμοποίηση. Το δημοψήφισμα για συναφή ερωτήματα είναι συνεπώς ένα σημαντικό εργαλείο - έκφρασης και όχι εκτόνωσης, αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Για την "επιλεκτική χρεοκοπία" εξηγεί ότι είναι η κατώτατη δυνατή βαθμολογία των διεθνών οίκων πιστωτικής αξιολόγησης στην περίπτωση που υπάρξει συμμετοχή ιδιωτών στο νέο δάνειο για τη χώρα μας. Φυσικά δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό που όλοι αντιλαμβανόμαστε ως "χρεοκοπία". Δεν αθετούμε υποχρεώσεις, δεν ενεργοποιούνται τα ασφάλιστρα κινδύνου, δεν είναι πιστωτικό επεισόδιο και δεν επηρεάζεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα όσο είμαστε καλυμμένοι από τους εταίρους μας και το ευρωσύστημα.

Ο κ.Παπακωνσταντίνου αναφέρει πως για την πετρελαιοκίνηση εξετάζονται όλα τα δεδομένα και οι προτάσεις της κυβέρνησης θα παρουσιασθούν στις αρχές του φθινοπώρου.

Για τη ΔΕΗ ως επιχείρηση, αναφέρει, ότι η πρόθεση της κυβέρνησης για διάθεση του 17%, το 2012, παραμένει αμετάβλητη. "Όμως εξετάζουμε διαφορετικές εναλλακτικές, όπως η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή ή η πώληση μεριδίων σε θυγατρικές".

Τέλος χαρακτηρίζει φιλόδοξο, αλλά εφικτό, το στόχο των 50 δισ. από τις αποκρατικοποιήσεις μετά τις αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση και τις νέες δομές που δημιούργησε.