07 Ιουλίου 2011

Σκόπια: ΟΑΣΕ-Διεθνής και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων: Προβληματική η ελευθερία του Τύπου στη χώρα

Η εκπρόσωπος Επιτροπής του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των ΜΜΕ, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, εξέφρασε με ανακοίνωση την ανησυχία της για την κατάσταση στο χώρο των ΜΜΕ στην ΠΓΔΜ, μετά και τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, όπως η αναστολή έκδοσης τριών αντιπολιτευόμενων εφημερίδων και ο περιορισμός του ενημερωτικού προγράμματος του τηλεοπτικού σταθμού Α1 (ανήκουν στον όμιλο του επιχειρηματία Βέλια Ράμκοφσκι), καθώς και απολύσεις δημοσιογράφων στην μόνη εναπομείνασα αντιπολιτευόμενη εφημερίδα στην ΠΓΔΜ, Ουτρίνσκι Βέσνικ (Utrinski Vesnik), η οποία ανήκει στον γερμανικό όμιλο WAZ.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ΜΜΕ του Ομίλου Ράμκοφσκι, μετά την επιβολή προστίμων «για υποτιθέμενες φορολογικές παραβάσεις» και καλεί την κυβέρνηση της χώρας να εφαρμόσει τις αρχές του δικαίου στην περίπτωση της εκδοτικής εταιρίας του ομίλου Ράμκοφσκι, ο οποίος παραμένει, από τα τέλη Δεκεμβρίου, προφυλακισμένος.

«Οι εφημερίδες Βρέμε (Vreme), Σπιτς (Spic) και Κόχα ε Ρε (Koha e Re) δεν κυκλοφορούν. Αυτή είναι πραγματικά μια ανησυχητική εξέλιξη. Ήταν μια εξέλιξη ουσιαστικής εξάλειψης, από τη μία ημέρα στην άλλη, της πολυφωνίας και των θέσεων της αντιπολίτευσης από τον γραπτό Τύπο. Ο τηλεοπτικός σταθμός Α1, ο οποίος επίσης βρίσκεται αντιμέτωπος με φορολογικά πρόστιμα, ενδέχεται να αναγκαστεί να διακόψει τη λειτουργία του τις επόμενες εβδομάδες», τονίζει η κ. Μιγιάτοβιτς.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ, φαίνεται πως τα συγκεκριμένα ΜΜΕ βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι πρέπει να ακολουθούνται οι κανόνες που ισχύουν για όλες τις επιχειρήσεις. «Καλώ την Υπηρεσία Δημοσίων Εσόδων να ενεργήσει στο υψηλότερο επίπεδο διαφάνειας στην περίπτωση της Plus Produkcija (σ.σ. εκδοτική επιχείρηση του ομίλου Ράμκοφσκι) και να επιβάλει πρόστιμα αντιμετωπίσιμα από την εταιρεία τα οποία δεν θα εμποδίσουν τη λειτουργία των ΜΜΕ», αναφέρει η Εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, η οποία εκφράζει επίσης ανησυχία για τις απολύσεις στην εφημερίδα Ουτρίνσκι Βέσνικ. «Η διακοπή της λειτουργίας ΜΜΕ που ασκούν κριτική δεν οδηγεί σε πολιτική και οικονομική σταθερότητα αλλά σε στασιμότητα και απώλεια της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στην κυβέρνηση και τους πολιτικούς», καταλήγει η ανακοίνωση.

Την ανησυχία τους για την ελευθερία του Τύπου και την κατάσταση στα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ εξέφρασαν ακόμη η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ).

Ο πρόεδρος της ΔΟΔ, Τζιμ Μποουμέλα, δήλωσε ότι οι δημοσιογράφοι στην ΠΓΔΜ βρίσκονται αντιμέτωποι με ανυπόφορες πιέσεις τόσο από πολιτικά κέντρα όσο και από ιδιοκτήτες ΜΜΕ.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι η χώρα έφθασε σε τέτοιο σημείο, ώστε απλά η άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος να φαντάζει αδύνατη», σημείωσε ο κ. Μποουμέλα.

Ο πρόεδρος της ΕΟΔ, Αρνέ Κόινγκ, σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια η ΠΓΔΜ σημειώνει άσχημα αποτελέσματα αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου και εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ, που είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, δεν εργάζεται αποτελεσματικά για τον σεβασμό βασικών δικαιωμάτων όπως είναι η ελευθερία του Τύπου.