17 Ιουλίου 2011

Σμάγκι (ΔΣ ΕΚΤ): οι ελ. τράπεζες πρέπει να πουλήσουν περιουσία τους στο εξωτερικό για να βάλουν φρέσκο χρήμα στο σύστημα

Η αλλαγή της εντολής του προσωρινού μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ΕFSF), ώστε να μπορεί να αγοράζει ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, θα μπορούσε να επιτρέψει τόσο τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα όσο και την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, εκτιμά ο κ. Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο "Βήμα της Κυριακής".

Ο Ιταλός τραπεζίτης τονίζει πως η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει απαρεγκλίτως το πρόγραμμα της τρόικας ώστε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των εταίρων της.

"Αν υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους, αναφέρει, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα επηρεαστεί και τονίζει πως οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να πουλήσουν περιουσιακά τους στοιχεία στο εξωτερικό, να βάλουν φρέσκο χρήμα στο σύστημα και να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις με ξένες τράπεζες ώστε να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια.

Για τα ευρωομόλογα αναφέρει πως δεν είναι βέβαιος ότι αποτελούν την εύκολη οδό εξόδου από την κρίση. "Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η δέσμευση ότι όσοι έχουν χρέη θα τα αποπληρώσουν" τόνισε ενώ για τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα ανέφερε ότι αυτά πρέπει να βάλουν το συμφέρον της Ελλάδας πάνω από τα δικά τους.