09 Ιουλίου 2011

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη χρεοκοπία και το ΔΝΤ

Πόσο υψηλές ήταν κατά το παρελθόν οι απώλειες ιδιωτών επενδυτών σε χροκοπίες κρατών;

Σύμφωνα με έρευνα της Moody's (μελέτησαν 13 χρεοκοπίες κρατών μεταξύ 1998 και 2008) οι ιδιώτες πιστωτές, 30 μέρες μετά είχαν υποστεί μια ζημιά κατά ΜΟ 50%. Οι απώλειες όμως είχαν μεγάλες διακυμάνσεις ανάλογα με τη χώρα. Οι πιστωτές της Δομινικανής Δημοκρατίας έχασαν μόνο 5% ενώ στην περίπτωση της Ρωσίας οι απώλειές τους ήταν μέχρι και 82%

Οι ξένοι πιστωτές είχαν μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με τους εγχώριους;

Κατα βάση όχι. Σ' αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα του ΔΝΤ. Βέβαια και εδώ υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα μιας και τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία προτειναν στους εγχώριους δανειστές τους πολύ καλύτερες συμφωνίες.

Πόσο γρήγορα ανακάμπτουν οι χώρες από μια χρεοκοπία;

"Τόσο η Ρωσία όπως και η Αργεντινή, μπόρεσαν να ξεπεράσουν σχετικά γρήγορα την κρίση βοηθούμενες όμως από τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε". αναφέρει σε μελέτη της η Commerzbank. Στη Ρωσία η ύφεση έφτασε στο 5,5% τη χρονιά της χρεοκοπίας, το 1998, πριν τις επόμενες χρονιές και λόγω της έκρηξης των εξαγωγών πετρελαίου-υγραερίου, μετατραπεί σε ανάπτυξη κατά μ.ο. 7%. Και η Αργεντινή συνήλθε γρήγορα λόγω αυξημένης ζήτησης για πρώτες ύλες που παράγει η χώρα. Το ότι οι χώρες αυτές ανέκαμψαν γρήγορα λόγω των πρώτων υλών που διαθέτουν δείχνει ότι οι "επιτυχίες" τους δεν μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες χώρες χωρίς δεύτερη σκέψη.

Οι βοήθειες του ΔΝΤ εξασφαλίζουν τη μη χρεοκοπία ενός κράτους;

Τα χρήματα και η τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ δεν απέτρεψαν στο παρελθόν τη χρεοκοπία κρατών, όπως δείχνει το παράδειγμα της Ρωσίας. Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα έδωσαν στη Ρωσία στο έτος της κρίσης (1998) 22,6 δις δολάρια. Παρόλα αυτά η χώρα κήρυξε στάση πληρωμών τον Αύγουστο του 1998.

Τι συμβαίνει όταν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με το ΔΝΤ;

Προϋπόθεση για τη χορήγηση βοήθειας είναι η εφαρμογή του μνημονίου, η οποία όμως δεν τηρείτε πάντα. Το ΔΝΤ έδωσε την περίοδο 2000/2001 πολλά δάνεια στην Αργεντινή και κανόνισε για τη χώρα και δάνεια από την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ισπανία. Η Κυβέρνηση όμως δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα για πεικοπή των δαπανώ, αλλά αντίθετα τις αύξησε στη μάχη με την οικονομική κρίση. Έτσι η Αργεντινή δεν μπόρεσε να πετύχει τους στόχους που είχαν τεθεί στους προυπολογισμούς του κράτους. Το Ταμείο αναγκάστηκε να σταματήσει τις πληρωμές τον Δεκέμβριο του 2001. Στις 3 Ιανουαρίου 2002 η Αργεντινή δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

spiegel.de