14 Ιουλίου 2011

Το υπουργείο Πολιτισμού για την πιθανότητα αγορά της οικίας που γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς, από το ελληνικό δημόσιο

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού θα βοηθούσε οποιαδήποτε προσπάθεια, ώστε να κινητοποιηθεί η "Κοινωνία των Πολιτών", ιδρύματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις, με στόχο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αναφέρει ο υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης, με αφορμή ερώτηση που είχε υποβληθεί από τον βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Μπεκίρη, για την πιθανότητα να αγοραστεί από το δημόσιο το σπίτι που γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο Κωστής Παλαμάς.

Για την εξαγορά και αξιοποίηση του ακινήτου θα πρέπει να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 18 του Ν. 3028/2002, για την προστασία αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες πιστώσεις, αναφέρει ο υφυπουργός Πολιτισμού για το σπίτι του Κωστή Παλαμά.

Δεδομένου ότι η φροντίδα για την πολιτιστική κληρονομιά, κατά το Σύνταγμα, "αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός", σημειώνει, επιπλέον, ο κ. Νικητιάδης, "η κρίση ίσως είναι μια ευκαιρία για να αναδειχθεί, το πόσο μπορεί να βοηθήσουν οι πολίτες την προσπάθεια που κάνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, και πόσο σημαντικό είναι να μη λέμε πάντα ότι το κράτος πρέπει να το κάνει αυτό, αλλά να το κάνουμε εμείς".

Ο βουλευτής της ΝΔ Μιχάλης Μπεκίρης, έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα της αγοράς του σπιτιού του Κωστή Παλαμά από το ελληνικό δημόσιο, και έχει χαρακτηρίσει "τρίπλα" του υπουργείου την απόφαση να παραπέμψει το θέμα στη Διεύθυνση Απαλλοτριώσεων, προκειμένου εκείνη να αποφανθεί στη βάση της διαδικασίας απαλλοτριώσεων ακινήτων που έχουν μέσα μνημεία, όπως αυτή ορίζεται από το άρθρο 18 του Ν.3028/2002.

Ο βουλευτής της ΝΔ υπενθυμίζει, επίσης, ότι το αίτημα των τοπικών φορέων, της Εκκλησίας, των πρυτανικών αρχών, της Εταιρείας Λογοτεχνών και πολιτών, είναι η εξαγορά του ακινήτου στην οδό Κορίνθου προκειμένου να στεγαστούν εκεί ενθυμήματα του Κωστή Παλαμά.